Kurcove pohvale za Srbiju: “U Evropskoj uniji treba da postoji priznanje za vaš napredak…”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Kancelar Austrije Sebastijan Kurc danas je u Beogradu izjavio da se nada da će Srbija uskoro otvoriti nove klastere u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom jer je “važno da postoji priznanje” za njen “enorman napredak”.

“Mislim da je važno da Evropska unija bude predvidljiva jer je to jedan od temelja poverenja. Važno je da postoji priznanje za enorman napredak koji se ovde desio, naročito što se tiče privrednog razvoja koji je izuzetno pozitivan. U pogledu tog priznanja se zaista nadamo da će uskoro doći do otvaranja klastera i nadalje ćemo se angažovati za to”, izjavio je kancelar Kurc nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija je, kako je naveo, najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu, a razmena dve zemlje iznosi više od milijarde evra.

“Mi smo jedan od najvećih ulagača ovde u Srbiji i zbog toga nas raduje ovaj izuzetno pozitivan privredni razvoj ovde u zemlji. Privredni rast od šest, čak i sedam procenata je vrlo impresivan”, rekao je Kurc.

Čestitao je srpskim vlastima na dobrom odgovoru na krizu izazvanu pandemijom korona virusa i brzoj imunizaciji stanovništva, kao i na podršci Srbije Austriji u  pitanju migracija.

“Srbija je poslednjih godina dala veliki doprinos u borbi protiv ilegalnih migracija”, izjavio je kancelar.

On je reagovao i na najnoviju krizu u Avganistanu i mogućem prilivu migranata koji beže od nove talibanske vladavine.

Kurc je rekao da ljudi iz Avganistana treba da budu zbrinuti u susednim zemljama i da ne sme doći do toga da se upute ka Evropi.

Kontola granica, kako je naveo, važna je kako bi se sprečile ilegalne migracije i krijumčarenje ljudi, a situacija na spoljnim granicama EU je, kako je ocenio Kurc, sada bolja nego pre par godina.

“Bitno je da Srbija kao zemlja na Balkanskoj ruti da svoj doprinos, a da ih mi u tome podržimo”, dodao je.

Kancelar Kurc boravi u poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Vučićem, a kasnije danas će razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić.