Kupovina poslovnog prostora – novi trend ili budućnost

  0

  BRIDGE PLAZA Novi Beograd

  Kupovina kancelarijskog prostora do sada nije bio zastupljen trend na našem tržištu, prevashodno kao posledica nedostatka kvalitetnog prostora i dominantne ponude prostora u starijoj gradnji kao jedino raspoloživog.

  Međutim, imajući u vidu brojne prednosti koje posedovanje sopstvenog poslovnog prostora donosi kompanijama vlasnicima u smislu dugoročne stabilnosti, očekuje se da će naredni period obeležiti povećana tražnja za kupovinom kancelarijskog prostora, između ostalog, i kao rezultat jačanja ekonomije i finansijske stabilnosti lokalnih kompanija u prethodnih nekoliko godina.

  Jedna od brojnih prednosti posedovanja sopstvenog kancelarijskog prostora jeste povrat investicije na uloženi kapital za koje je tržišno očekivanje ispod 15 godina, što dugoročno posmatrano uvećava kreditnu sposobnost kompanije i omogućava korišćenje kolaterala nad nekretninom, ali donosi i jasne fiksne troškove poslovanja.

  S druge strane, dodatni prostor se uvek može izdati i predstavljati dodatni prihod za kompaniju. Najbolje je što posmatrano na periodu od 10+ godina sa otplatom investicije i amortizacijom nekretnine, dalja prodaja može da predstavlja penzioni fond.

  Kompanije sa velikim potencijalom i brzim rastom se, uglavnom, odlučuju za zakup, dok je kupovina potencijalno izbor kompanija sa stabilnim poslovanjem i često iz sektora usluga i servisne industrije.

  Iako je Beograd krajem prošle godine sa novoizgrađenih 100.000 kvadrata kancelarijskog prostora premašio milioniti kvadrat i tako zabeležio rekord za poslednjih deset godina po intenzitetu građevinske aktivnosti, kupovina kancelarijskog prostora, a da to ne podrazumeva čitav objekat i to u novogradnji, je trend koji sve više privlači lokalne ali i internacionale kompanije koje rade na našem tržištu ali je ponuda, bar do sada, bila vrlo limitirana. Centralna poslovna zona Novog Beograda i dalje privlači najveći broj kompanija, pri čemu je skoro 75% svih poslovnih zgrada smešteno upravo na Novom Beogradu.

  U jednoj od najatraktivnijih ulica centralne poslovne zone, u Bulevaru Milutina Milankovića sa izgradnjom počinje novi poslovni kompleks Bridge Plaza, koji po prvi put na tržištu nudi i opciju kupovine i zakupa modernog kancelarijskog prostora uz apsolutno prilagođavanje enterijera realnim potrebama kompanija.

  Na ukupno preko 16.000 kvadrata bruto građevinske površine, kompleks Bridge Plaza se sastoji od dva poslovna objekta na 8 spratova, sa 3 nivoa podzemne garaže, uz centralizovani sistem upravljanja i održavanja.

  Budući vlasnici ali i zakupci  će svoje poslovanje preseliti u novi poslovni ambijent na jesen 2022. godine. Zastupnik za prodaju i izdavanje ovog savremenog koncepta poslovanja je vodeća konsultantska kuća za nekretnine u Srbiji – CBS International, deo Cushman & Wakefield Grupe.