Projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine „Vip Kinoteka“ nastavlja se kroz digitalnu restauraciju još deset filmova koji su obeležili domaću kinematografiju. Produženje uspešne saradnje Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile na ovako važnom projektu u oblasti kulture, svečano je najavljeno na dan kada Jugoslovenska kinoteka proslavlja 70 godina postojanja, a Vip mobile 12 godina poslovanja u Srbiji.

Zahvaljujući izuzetnom uspehu projekta u prethodnom periodu, saradnja nacionalnog filmskog arhiva i najmlađeg mobilnog operatora u Srbiji produžava se sa ciljem da klasici proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, ostanu sačuvani u vrhunskom kvalitetu slike i tona za ponovno prikazivanje na velikim platnima, generacijama koje dolaze.

„Projektom ’Vip Kinoteka’ započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskih klasika i izuzetno smo srećni što je Jugoslovenska kinoteka na tom putu pronašla pravog partnera – kompaniju Vip mobile – sa kojom nastavljamo saradnju, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „značaj digitalne restauracije filmskih klasika koji su obeležili jednu epohu ima izuzetan značaj – ovi filmovi sačuvani su za buduće generacije, a ujedno su spremni za prikazivanje pred domaćom, ali i stranom publikom čime dajemo doprinos promociji ne samo našeg filma nego i kulture uopšte i to i van granica naše zemlje. Filmom ’Ljubav i moda’, koji i nakon skoro šest decenija svi pamtimo po sjajnoj glumačkoj ekipi i muzičkoj numeri koja je i danas kao i tada jednako popularna, najavljujemo nastavak projekta.“

U naredne dve godine publika će moći da uživa u digitalnim verzijama još deset novih filmova, a prvi u nizu biće kultno delo Ljubomira Radičevića „Ljubav i moda“.

„Proces digitalizacije je visok prioritet u našem poslovanju. Usklađen sa našom posvećenošću društvu i kulturi, smatramo da je najprirodniji korak upravo nastavak ovog sjajnog projekta i saradnje sa ustanovom kakva je Jugoslovenska kinoteka. Vip mobile je mnogo puta pokazao da nove tehnologije koristi u službi napredovanja društva, i zaista nam je čast što smo deo tako važnog procesa za srpsku kinematografiju“, objasnio je Dejan Turk, generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija.

Digitalno restaurirani filmovi koji su premijerno prikazani u novom ruhu u više od 20 gradova širom Srbije su: „Ko to tamo peva“, „Kad budem mrtav i beo“, „Specijalno vaspitanje“, „Maratonci trče počasni krug“, „Lepota poroka“, „Varljivo leto“, „Nacionalna klasa“, „Petrijin venac“, „Miris poljskog cveća“ i „Tri karte za Holivud“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.