U starijoj generaciji pitao se Vujaklija, kod nas nešto mlađih – pre nego što su stigle nove generacije – bio je bitan Vukajlija. A ovako Vukajlija, taj internet rečnik, definiše reč „kojekude“: „Velika uzrečica još većeg srpskog prvaka – Karađorđa. Kako je Đorđija inače bio svinjar tako je i uzrečica gramatički sasvim neispravna, no pre njega nismo imali ni državu, pa ni gramatiku – stoga mu se da oprostiti“.

„Kojekude“ može da znači i negde i tamo i gdegde, a tako je uglavnom izgledala srpska spoljna politika potkraj starog i celog ovog stoleća. Da li je srpskom „kojekude“ došao kraj glavna je tema ovog broja koji kipi od dobrih priča. I odavde, i odande, i gdegde, i gdešto…

Pogledajte šta vas čeka u novom broju Nedeljnika i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

NEDELJNIK 638

NEDELJNIK 638NEDELJNIK 638

KOJEKUDE… – Kad god se nešto zatalasa oko Kosova, već po navici čujemo da se nalazimo u „najtežoj situaciji do sada“, tako da je i mogućnost da Srbija napusti Savet Evrope pre doživljena kao dramatizacija vlasti kako bi se kod većinskog glasačkog tela ostavio utisak nepopustljivosti i odlučnosti u borbi za naše Kosovo. Činjenica je da je održavanje „četvorostubne arhitekture spoljne politike“ za Srbiju sa početkom rata u Ukrajini postalo mnogo skuplje, a samim tim i održavanje ujednačeno bliskih i toplih odnosa sa Briselom, Vašingtonom, Pekingom i Moskvom. Politička analiza u novom Nedeljniku.

… SRBIJO – Dobro pozicionirani izvori Nedeljnika u EU institucijama i državama članicama NATO-a u dobroj meri se slažu da Beograd na kratki rok neće dramatično pogoršati svoju aktuelnu poziciju ako nastavi da igra na četiri stola, ali u krugu od pet do deset godina, Srbija će postati slepo crevo Starog kontinenta, izolovana i zaboravljena, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze za građane nekadašnje najveće jugoslovenske republike. Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića.

LALIĆ – Da li je došlo vreme da se vidi na koju će stranu da krenu naprednjaci oko kojih su se 2012. prvi put u istoriji ujedinili „beli listići“ i „slavski krug dvojke“? Uvodnik Veljka Lalića u novom Nedeljniku.

DANKA – Nestanak Danke Ilić jedinstveni je slučaj u Srbiji: prvi put je aktiviran alarm za pronalaženje deteta. Zbog tolike (opravdane) pažnje javnosti, to je postao i test kako će javnost reagovati – i test naše empatije. Prati ga i ogroman broj dezinformacija, lažnih informacija i teorija zavere koje su smetale istrazi, mogle da je ugroze ili odvedu u drugi pravac. Dosije u novom Nedeljniku.

HAKER – Kako su u mrežu događaja uhvaćeni brazilski ministar Márcio França, brojni brazilski gradonačelnici, senatori, novinari i policajci iz unutrašnje kontrole, pripadnici BIA, članovi vračarskog klana i ekipe Veljka Belivuka, i jedno spektakularno hapšenje tokom kog je haker pitao policajce – „gde su vam, pobogu, helikopteri“? Mračne tajne najtraženijeg hakera u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.