Kučan: O meni će suditi istorija, Srbija vodila retrogradnu politiku

5
Foto: Profimedia

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je da tvrdnje i optužbe o njegovoj odgovornosti za ratne zločine ne zaslužuju ozbiljan komentar i da, pre svega, u celini ignorišu istorijski kontekst procesa koji su bili uzrok za raspad Jugoslavije i za tragedije do kojih su doveli, preneo je N1.

Kučan je za list Danas izjavio da je politika Srbije tokom devedesetih godina prouzrokovala “otpor praktički kod svih naroda nekadašnje zajedničke države”.

“To je bila retrogradna politika koja je za dugi niz godina zaustavila razvoj, pre svega Srbije, pa i drugih republika. Uveren sam da će do samorefleksije tog perioda i do celovite ocene tadašnje politike i njenih posledica morati doći ako Srbija ozbiljno želi iskoriačiti na put u Evropsku uniju”, rekao je Kučan.

Pema njegovim rečima, “optuživanje drugih je, očito, bežanje pred vlastitom odgovornošću”.

“Što se tiče moje odgovornosti, o njoj će objektivno suditi istorija”, rekao je Kučan.

Prethodnih dana mediji su objavili da je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta krivična prijava protiv Kučana, u kojoj ga advokat Dušan Bratić tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i za genocid u leto 1991. godine.

5 KOMENTARA

  1. Tebi će Gospod suditi, jer te je istorija već zaboravila, ali malo kasnije nego tvoji mentori I nalogodavci.

  2. Milan Kučan je bio lider slovenačkih komunista duže od Slobodana Miloševića na čelu srpskih komunista. Treba se podsetiti njegovog rigidnog referata na kongresu jugoslovenskih komunista 1986 godine. Uneo je ratni požar u Jugoslaviju 1991 a tokom rata je svesrdno podržavao njegovo dalje rasplamsavanje.

  3. Po meni Kucan je najveci krivac.On je zapoceo rat na prostoru SFRJ.Udario na golobrade mladice koji su se nasli u cudu verujuci da su Slovenci kulturni a oni ispadose jajare.Ovo je sud o politicarima a ne o narodu.Kucane moraces na sud.

  4. Covek je u pravu!Miloaevic nije znao gde se svet nalazi i cuvao je komunizam i komunisticke privilegije.Kada su ovi resili da idu on umesto da je zavadii talijane sa hrvatima i slovencima oko Jadranske obale,austrijance sa slovencima,pa hrvate i slovence on je sve njih okrenuo protiv Srba.I ne samo njih nego i sve najbitnije zemlje.A posle njega dolaze jos gori.

  5. Ma koliko Miloševićeva politika bila retrogradna ostali ništa nisu zaostajali za njim. Slovenci su umesto mirnim putem da reše pitanje JNA opkolili kasarne isključili vodu i struju i napali vojnike koji su tada imali 18-19 godina. Hrvati su se dohvatili ustaške ikonografije i takođe krenuli na Srbe i JNA, dok je Tuđman tvrdio da želi Hrvatsku do Zemuna- HDZ a Mesić da želi da rasturi Jugoslaviju. Šta je tu bilo napredno i mirno. Kučan treba da odgovara kao i ostali od Triglava do Đevđelije.

Comments are closed.