Kuburović o slučaju vršnjačkog nasilja u Barajevu: “Može se voditi postupak protiv dece ako su starija od 14 godina”

1
Foto: Tanjug

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da se, prema propisima, protiv dece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja.

Povodom slučaja vršnjačkog nasilja u srednjoj školi u Barajevu, zbog kog su protiv dve devojčice podnete krivične prijave jer su maltretirale drugaricu, Kuburović je rekla da je reč o deci starijoj od 14 godina i da zato postupak može da se vodi.

“Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela predviđa da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, a prema porodičnom zakonu, postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta”, rekla je Kuburović za TV Pink.

Ona je kazala da se vršnjačko nasilje “tretira” i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

“Celo društvo treba da se bori protiv nasilja, bilo koje nasilje da je u pitanju. Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno, to je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako prijavi nasilje kad ga primeti da bi se pravovremeno reagovalo”, rekla je Kuburović.

Protiv I. O. (15) i D. I. (14), policija je po nalogu Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnela prijave jer su šamarale A. M. (15) u srednjoj školi u Barajevu i nanele joj povrede.

Slučaj je otkriven pošto su se objavljeni snimci maltretiranja.

1 KOMENTAR

  1. Komunisticka partija (taman se zvala i SNS) ostaje iznad zakona.
    *Svaka država ima neku svoju mafiju. Jedino u Srbiji mafija ima državu.*

Comments are closed.