Kriju mu dijagnozu: Zeman opet na intenzivnoj nezi

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman smešten je danas na intezivnu negu Centralne vojne bolnice u Pragu zbog komplikacija u osnovnom oboljenju, medjutim, predsednik nije dao pravo lekarima da saopšte javnosti šta mu je, kazao je danas novinarima Zemanov lekar, direktor te bolnice Miroslav Zavoral.

“Predsednik je prevezen u bolnicu na moju preporuku zbog komplikacija koje prate njegovu hroničnu bolest. Želim da vas uverim da će mu kao i svakom drugom pacijentu biti pružena odgovarajuća nega”, kazao je Zemanov lekar u kratkom obraćanju medijima.

Doktor Zavoral je kazao da mu predsednik nije dao pravo da obelodani dijagnozu, tako da se u Češkoj nastavljaju nagadjanja šta je predsedniku, koliko je njegovo stanje ozbiljno, a takodje da li je uopšte u stanju da obavlja svoje ustavne dužnosti šefa države.

Na video snimku koji su neki mediji uspeli uprkos obezbedjenju da snime i objavili danas kada je predsednik priman u bolnicu, izgledao je tako loše da je češki glavni tabloid Blesk saopštio da iz obzira prema Zemanu kao pacijentu i njegovoj porodici snimak neće objaviti.

Predsednička kancelarija nakon nekoliko nedelja priznala je konačno, tek u petak, da je zdravstveno stanje predsednika pogoršano, prethodno je, iz dana u dan, morala da otkazuje Zemanov program, a iz nezvaničnih izvora mediji su saznali da ima problema se gomilanjem tečnosti u trbušnoj duplji i sa jetrom. 

Kada je puštan iz bolnice 22. septembra posle osam dana provedenih na lečenju u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu predsednička kancelarija i njegov portparol tvrdili su da je samo dehidriran i iscrpljen.

Javnosti je poznato samo to da Zeman boluje od šećerne bolesti i polineuropatije u nogama zbog čega se od aprila kreće na invalidskim kolicima.

Budući da javnost, a ni veći deo zvaničnika ne zna koliko se predsedniku pogoršalo zdravlje. Senat parlamenta razmatrao je mogućnost da zvanično zatraži od lekara informaciju da li je Zeman uopšte u stanju da obavlja funkciju šefa države, ključnu u ovom trenutku zbog pregovora o formiranju nove vlade posle parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra.

Ako bi bilo nužno, dosadašnja opozicija iz koalicije Zajedno koja je pobedila na izborima i koalicija PiratSTAN, kao njen budući saveznik u vladi, imaju u oba doma parlamenta dovoljnu većinu da aktiviraju član Ustava po kome je moguće predsednika lišiti, recimo i zbog zdravlja, njegovih nadležnosti.