Sva je prilika da ove godine neće biti sajmova na koje smo navikli u ovo vreme. Razlog je, naravno, epidemija koronavirusa. Sajam knjiga je već odložen za decembar, a i taj plan je pod znakom pitanja jer se ne zna kakva će tada biti epidemiološka situacija.

Iako se mnogi pitaju zašto se sajmovi na održavaju sada, kada Krizni štab kaže da je epidemiološka situacija stabilna, odgovor leži u proceni koju epidemiolozi često ističu – nesigurno je, svaki mali „incident“ koji bi omogućio masovno prenošenje virusa, značio bio rast broja obolelih, rast broja težih slučajeva.

Upitana posle današnje sednice Kriznog štaba da li je bilo reči o popuštanju mera, po pitanju održavanja sajmova i drugih manifestacija, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla da bez obzira na to što je povoljna epidemiološka situacija, Krizni štab smatra da održavanje manifestacija ne treba dozvoliti.

Ona se osvrnula i na mesec dana od početka školske godine, rekavši da je za četiri nedelje zabeležen samo jedan slučaj lokalne transmisije u školskoj sredini.

Kisić Tepavčević je apelovala i na akademsku zajednicu da poštuju mere, budući da kroz koji dan počinje školska godina na fakultetima.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka i da se produži radno vreme kafića i restorana u zatvorenom prostoru do 23 časa.

Štab je istakao i da je prema stopi incidencije, prema podacima od prošle nedelje, Srbija bila najbolja u Evropi, posle Granlanda i Vatikana gde nije zabeleženo oboljevanje od koronavirusa.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, u Srbiji je zabeleženo 30 novih slučaja zaraze, preminula je jedna osoba, a na respiratorima se nalazi 20 osoba.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.