“Krizni štab ne čuje upozorenja iz crvenih zona, platićemo povećanim brojem inficiranih i preminulih…”: Dr Delić o novim merama

1
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Infektolog Dragan Delić smatra da je u borbi protiv pandemije stručno i etički nedopustivo praviti kompromise. Mere koje je usvojio Krizni štab i koje su na snazi ovog vikenda on vidi kao još jedan kompromis u nizu kompromisa.

“Nema kompromisa o čisto stručnim stvarima. Medicina je veoma egzaktna nauka i ona nije familijarna sa kompromisima”, poručuje doktor Delić, a prenosi portal Nova.rs.

On poručuje da kada je reč o koroni i pandemiji treba da važi deviza – “na ljutu ranu ljutim lekom”.

Podseća i da su brojne njegove kolege kliničari koji upozoravaju i iz crvenih zona apeluju na oštrije i ozbiljnije mere.

“Krizni štab kao da to ne čuje i pravi kompromise kada radikalno treba rešavati ovaj problem. Ovo ćemo platiti povećanim brojem inficiranih i povećanim brojem smrtnih ishoda”, kaže Delić.

On Krizni štab opisuje kao čudnu mešavinu struke, politike i ekonomije.

“Medicinski deo Kriznog štaba ne mogu da opravdam. Oni stalno govore o balansu. Pokušalo se pomiriti ono što se ne može pomiriti. Balans je neprihvatljiv kada se govori o zdravlju. Kao lekar nikada ne mogu da prihvatim balans između zdravlja, kockarnica i kafića. Zaboravite balans, zdravlje je primarno i dominantno”, poručuje Delić.

On ističe da je vakcinacija nužna za borbu protiv pandemije i da vakcina sprečava one najteže slučajeve i smrtne ishode.

“Ne verujem u teorije zavere, za mene je vakcina najveće otkriće u humanoj medicini”, tvrdi Delić.

Iskusni infektolog zaključuje i da smo još daleko od kolektivnog imuniteta i da imamo nedovoljan broj zaštičenih.

“Za kolektivni imunitet treba da bude zaštićeno 80 do 85 posto stanovništva – što postvakcinalno, što tako što su preležali”, napominje doktor Delić.

1 KOMENTAR

  1. Jel to filozofski stav da je zdravlje dominantno? Ljudu su i svesno ginuli zbog manje “dominantnih” stvari. Drugima je, na primer, reprodukcija još važnija. Sva je sreća da o zdravlju ekskluzivno ne odlučuju epidemiolozi. Kao kad bi hirurzima dozvolili da sve ljude operišu, preventivno. Obućar treba da se drži cipela.

Comments are closed.