Sednica Kriznog štaba na kojoj je razmatrano pooštravanje mera je završena. Danas u 15 časova na konferenciji će se javnosti obratiti članovi Kriznog štaba.

Nakon okončanja sednice, salu su napustili predstavnici političkog dela Kriznog štaba – ministri i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, između ostalih – ali je medicinski deo Štaba ostao da “veća” u sali u Palati Srbija.

Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa odlučio je danas da preporuči Vladi Srbije da ugostiteljski objekti i tržni centri u celoj zemlji tokom vikenda rade do 14 sati, prenose mediji.

Prodavnice, medicinske ordinacije, veterinarske ordinacije i laboratorije radiće kao i do sada.

Frizerski saloni mogu da nastave da rade uobičajeno, kao i dostava hrane.

Benzinske pumpe moći će da posluju do 14h, a od 14h će moći samo da toče gorivo.

Nova sednica Kriznog štaba je u ponedeljak kada će se razmatrati poštovanje mera tokom vikenda.

Sednica štaba počela je jutros oko 8.00 sati, a medicinski deo štaba najavljivao je ranije da će tražiti pooštrenje mera.

Podsetimo, tokom prethodnih dana je bilo najava da će mere biti pooštrene, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da članovi Kriznog štaba već dva, tri dana „mere“ koje rigoroznije epidemiološke mere da donesu, kako bi se sprečilo prenošenje virusa u epicentrima širenja – skijalištima, a da se ne ugroze ostali koji su poštovali dosadašnje mere. 

Zagovornik za hitno uvođenje mera dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, izrazio je zabrinutost, jer se, kako kaže, epidemiološka situacija pogoršava, te je potrebno maksimalno pojačati kontorolu sprovođenja mera, kao i nadzor nad oboljevanjem u školama.

“Predlog je da vikendom rade samo prodavnice za nasušne potrebe, apoteke i benzinske pumpe…“

“Naravno da smo daleko od nečega što bismo mogli da nazovemo krajem epidemije koronavirusa. Dobro je što je veliki broj vakcinisanja, ali to ne može da se poredi sa završavanjem epidemije”, izjavio je nedavno dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa.

Kako je naveo, došli smo u određenu tačku da bude doneta odluka o neophodnom pooštrenju mera.

“Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu, je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem”, rekao je dr Janković.

Vesić: „Beograd ne prihvata skraćenje radnog vremena…“

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je nedavno da Beograd ne prihvata predloge o skraćenju radnog vremena o kojima se govori.

On smatra da se skraćivanjem radnog vremena neće mnogo postići u sprečavanju širenja virusa.

„Koliko vidim, jedina mera koja se stalno predlaže jeste da ništa ne radi i da svi sede kod kuće. To su alibi odluke, jer koliko će biti zaraženih ne zavisi od toga do kada je radno vreme nego da li se poštuju epidemiološke mere. Ako se mere ne poštuju, možete da se zarazite i u 14 sati, i u 15 sati, i u 16 sati ili u 21 sat. Ako se mere poštuju, nevažno je do kada se radi“, rekao je Vesić.

Komentara

  1. Viki
    26. februara 2021. 10:49

    Vesic ako prihvati ovo kolaps.. kakvo skracenje radnog vremena kakve gluposti.. nedelja stoji kao neradan dan, subota se vodi kao vikend i dodatno se placa.. kakve nebuloze kafici, centri treba da rade a ne za minimalac.. ako je zbog radnika ok.. ko otpusti radnika, ili ko da otkaz sve jedno zbog malverzacija zatvorite objekat a radnik da prima punu platu do novog posla.. to je pozitivna mera. a mera da ne umres od temperature ili gladi hahaha

  2. Nedca
    26. februara 2021. 23:53

    Zato smo mi na faksu i do 21h

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.