Krizni štab danas donosi konačnu odluku o školi, ministar Šarčević već otkrio neke detalje…

0
Foto: Igor Pavićević

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo je odluku o modelu pohađanja nastave u školama od 1. septembra, preneo je RTS.

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je Krizni štab.

Imaće najviše četiri časa koji će biti skraćeni do 30 minuta, a nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.

Stariji razredi će boraviti u školama uz iste mere prevencije, ali će imati kombinaciju onlajn nastave i nastave u školskoj sredini. Roditelji i đaci će imati mogućnost da sa direktorom, odnosno nastavnicima dogovore model nastave.

Kako je prethodno najavljeno, konačno odluku će javnosti saopšititi ministar prosvete Mladen Šarčević u 15 časova na konferenciji za medije.

U medijima se već prethodnih dana spekulisalo o modelima prema kojim će biti organizovana nastava, a ministar je juče u izjavi za medije otkrio neke od detalja.

Nastava će se u predstojećoj školskoj godini održavati i u učionicama i onlajn i da će to pravo izbora biti dati roditeljima i deci, rekao je ministar Mladen Šarčević.

“Dogovoriće sa direktorom, odnosno nastavnicima. Međutim, odgovaraće se isključivo u školi i predviđeni su posebni termini, učionice, odnosno prostori za to”, rekao je ministar Šarčević.

On dodaje da će težište programa biti na mlađim razredima i to iz nekoliko razloga.

“Oni ulaze u novi period života, za koji moramo omogućiti da im bude lep. Međutim, i da od starta upoznaju školu, nastavu i otuda je posebna pažnja na deci od prvog do četvrtog razreda. Drugi razlog je što između ostalog ne mogu ni sami da ostaju kući”, rekao je ministar.

Šarčević je rekao i da će jedan od predmeta biti usklađen sa vremenom u kom živimo.

“Kako mnogi delovi nastave i ne samo zbog blizine kontakta, ali i same prirode predmeta na fizičkom vaspitanju neće biti mogući, taj nastavni čas će biti upotpunjen zdravstvenim delom koji će mladima koristiti u vreme epidemije, ali i generalno”, poručio je ministar.