Kriza u Persijskom zalivu: Iran zaplenio još jedan tanker

0
Foto: Profimedia

Iran je zaplenio još jedan tanker u Ormuškom moreuzu, piše Gardijan.

Na tankeru je 11 članova posade i pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a iranska garda ga je presrela pod optužbom za krijumčarenje 250.000 litara dizela kroz zaliv. Navodno je uhapšeno 11 članova posade, nepoznate nacionalnosti.

“Brod je zaplenjen blizu ostrva Veliki Tunb u Persijskom zalivu… posada je predata vlastima u južnoj pokrajini Hormozgan”, prenela je agencija ISNA.

Ova zaplena događa se usred novog sukoba Irana sa Saudijskom Arabijom i SAD.

Sjedinjene Američke Države direktno su optužile Iran za napad na najveće saudijsko naftno polje, zbog čega su danas drastično skočile cene nafte, a Trump je Iranu zapretio ratom.

SAD je uveren da iza napada dronovima na saudijsko naftno postrojenje stoji upravo Iran, uprkos tomu što su odgovornost za napade preuzeli jemenski pobunjenici Huti. Američke vlasti tvrde da iransku upletenost dokazuju i satelitski snimci, koje su objavili.

Ranije tokom meseca, obalska straža zaplenila je brod u Zalivu i privela 12 članova posade, državljana Filipina. Takođe je zaplenjen brod “Stena Impero”, koji je plovio pod britanskom zastavom, zbog navodnog kršenja međunarodnog pomorskog zakona, dve nedelje nakon što je Velika Britanija zaplenila iranski tanker kod Gibraltara, optuživši Iran da krši sankcije jer je gorivo planirao da isporuči Siriji. Taj iranski brod Adrian Darya 1, nekada Grace 1, oslobođen je u avgustu. Iran je baš danas najavio da bi brod “Stena Impero” trebalo da puste za nekoliko dana.