Kriza: Stvarnost koja je najviše zanemarena

  0

  „Kriza je stvarnost svake organizacije i pojedinca, a krizno komuniciranje neizostavno ali istovremeno i jedno od najzanemarenijih područja odnosa s javnošću“, zaključak je Međunarodne naučno-stručne konferencije „PR Days Mostariensis“, koja je održana od 20. do 22. novembra na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

  Više od 500 učesnika razmenili su, četvrtu godinu zaredom, svoja znanja i iskustva iz oblasti odnosa s javnošću. Konferenciju, čija je tema bila „Kriza i krizno komuniciranje“ je otvorio predsednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, a naučnici i praktičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Velike Britanije, SAD… su kroz više od 60 različitih tema prezentovali i analizirali savremene trendove u PR-u.

  Agenciju Right, kao jedinu PR agencija iz Srbije koja je učestvovala na konferenciji, predstavljala je Dragana Todorović, senior PR menadžer, čija prezentacija „Potencijal tradicionalnih i savremenih vidova komunikacije u kriznom PR-u“ je kroz primere iz prakse demonstrirala nezamenljivost tradicionalnih i moć savremenih vidova komunikacije.

  „Kada je 2010. godine Toyota bila suočena sa krizom zbog problema sa papučicom za gas u svojim modelima širom sveta, upotrebljeni su tradicionalni vidovi komunikacije – svi vlasnici novih spornih automobila dobili su pismo sa informacijom u kom servisu mogu da urade besplatan servis. Isto obaveštenje je potom poslato i na mejl adrese vlasnika automobila, a lokalni zvanični sajtovi su jasno istakli isto obaveštenje. Time je Toyota pokazala da vlada krizom i brine o svojim kupcima“, rekla je Dragana Todorović u svom izlaganju i potom navela primer rešavanje krize koja je 2016/2017 uzdrmala čitav region.

  Reč je o finansijskim poteškoćama kompanije Agrokor u čijem vlasništvu su brojne kompanije i brendovi od kojih su mnogi klijenti agencije Right. Komunikaciona strategija podrazumevala je i tradicionalne i savremene alate. Konferencije za novinare je bila ključna – medijima se obratio predsednik Srbije i objasnio mere koje preduzima Vlada, s obzirom na to da je Agrokor jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji. Kriza je potom amortizovana prebacivanjem fokusa sa negativnih na pozitivne vesti, koje su potencirale pozitivne poslovne rezultate koje su postigle kompanije u okviru Agrokora u Srbiji. Takođe, znatno su pojačane i CSR aktivnosti koje su potencirale društveno odgovorno poslovanje.

  O tradicionalnim i savremenim vidovima komunikacije govorio je i Timoti Kums, profesor na Teksas M&A univerzitetu. On je objasnio da društvene mreže ipak ne koriste svi, a i kada imaju profile nisu podjednako aktivni, zbog čega su tradicionalni mediji i dalje jedini način da se dopre  do određenih tipova ljudi. „Nije sve samo u komunikaciji koju vi odašiljete, nego i kako koristiti ove kanale da bi ste slušali ljude – vrednije je slušati ljude na društvenim mrežama od čiste jednostrane komunikacije prema njima“, rekao je tvorac „Situacijske teorije krizne komunikacije“, jedne od najuticajnijih teorija o kriznom komuniciranju.

  Bilo je posebno zanimljivo čuti kako PR struku tretiraju mediji u Srbiji, a kako javno mnjenje, o čemu je govorio predsednik Upravnog odbora Društva Srbije za odnose sa javnošću, Dušan Stojaković. On je predstavio rezultate analize tekstova o odnosima sa javnošću od početka 2019. koja je ustanovila da mediji u Srbiji u prvi plan stavljaju PR događaje, zatim vesti o nagradama koje se dodeljuju unutar struke, kao i o obukama i usavršavanjima koja se organizuju. S druge strane, javno mnjenje PR struku posmatra u širem društvenom okviru, pre svega u kontekstu politike, estrade i sporta, i ima niz zamerki i očekivanja. „Od PR struke se očekuje prizemnija i pristupačnija komunikacija, kada je u pitanju politika, kao i da proizvodi sadržaje koji su pogodni za širu publiku, a ne samo za stručnu javnost, kada je u pitanju brend komunikacija, kao i komunikacija same PR struke“, rekao je Stojaković.

  Tokom „PR Days Mostariensis“ predstavljeni su udžbenici iz oblasti komunikacija, kao i časopis „South Eastern European Journal of Communication“, a održan je i Sajam stručne literature.

   „Učesnici konferencije prezentovali su značajna saznanja i iskustva, izneli predloge i rešenja koji su sublimirani u  zaključcima konferencije“, rekao je Nino Ćorić, profesor Odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Mostaru, i predsednik Organizacionog odbora „PR Days Mostariensis“. On je naglasio da će tema sledeće konferencije biti „Integrisana komunikacija – mediji i odnosi s medijima“:

  „Govoreći o kriznom komuniciranju došli smo do zaključka da se efektno rešavanje problematičnih situacija može efektno sprovesti samo sinergijskim delovanjem svih interesno-uticajnih skupina, pri čemu je posebno naglašena važnost objektivnog, profesionalnog i pravoremenog delovanja medija utemeljenog na pravilima profesije“.