Krivokapić: “Sporna najmanje dva člana Temeljnog ugovora sa SPC”

4
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je za TV Vijesti da postoje dva sporna člana Temlejnog ugovora, koji crnogorska vlada treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Ja sam u petak prosledio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju u kome sam kazao naš stav vezan za Temeljni ugovor. Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule“, rekao je premijer, prenose „Vijesti“.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: „Jedan se odnosio na verske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori“.

„To je podrazumevalo da imamo veći broj verskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, deo koji se tiče tog jednog dela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani“, pojasnio je Krivokapić.

Na konstataciju Komnenića da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

„Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vernik, odlučio sam da zaštitim državu“.

Kada je reč o rekonstrukciji Vlade, Krivokapić je saopštio da jedino eksperti mogu biti deo vlade koju on vodi.

„Moj stav je bio i pre kretanja u ovu priču i posle završetka izbora da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može doneti dobro i ja ostajem na tom stavu“.

4 KOMENTARA

  1. Треба имати стрпљења са Кривокапићем и владом Црне Горе. Темељни уговор мора бити у складу са са свим законима Црне Горе, како би био правно необорив и у правом значењу речи темељан. Патријарх и Митрополит и цела СПЦ да уложе максималан труд како би са владом Црне Горе нашли најбоља решења. Политичка неподобност Кривокапића за политичку олигархију у Србију не мора бити одлучујућа за став о њему.

  2. “Доктор” Мило (Џекил), “Мистер” Здравко (Хајд).

  3. ЦГ премијер мора да рашчисти ствари са З. Кривокапићем. Да види шта жели и да ли могу да се договоре. З.К. је једно обећавао у време литија, а сада или гази обећања или кочи промене кадгод може. А све време М. Ђукановић и ДПС трљају руке.

Comments are closed.