“Obećanje ludom radovanje”. Krivokapić o povlačenju inicijative kao o “pobedi Vlade i građana”…

0
Beta/Sasa Matic

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas povodom povlačenja inicijative opozicije za smenu Vlade rekao da je ovo pobjeda Vlade i građana, prenose Vijesti.

On je na konferenciji za medije u Vladi rekao da je je “obećanje ludom radovanje”, igra onih koji su pokušali da političkom korupcijom obezbede zlatni glas.

Premijer je rekao da oni koji su 2015. prozivali kolege za političku korupciju, sami to rade.

“Sloboda je važnija od onog što nudi DPS i da imaju imalo obraza, podnijeli bi ostavku”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da se poslanici prema programu “Evropa sad” moraju odgovorno odnijeti.

“Vlada može samo podnijeti ostavku ako ne realizuje budžet do juna 2021.”

Krivokapić je rekao da centri moći ne mogu da nadvladaju građane.

“Očekujem da će Skupština usvojiti budžet kako ga je Vlada predložila”, rekao je on.

On je rekao da ostane li budžet kako je zamišljen, planirano će realizovati.

Na pitanje ko je potrošio 20 milina dolara uzalud, rekao je da oni koji plaćaju znaju koje su lobiste plaćali.

Krivokapić je rekao da je to pitanje za Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi je krajem novembra u skupšinsku proceduru predalo 40 poslanika opozicije.

U svojim ranijim izjavama, neki od njih su tvrdili da imaju većinu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da prokomentariše navedene razloge opozicije zbog kojih su odustali od inicijative, rekao je da to komentariše kao uvek istu priču “prebaci loptu u tuđe dvorište”.

“Tu treba očekivati odgovor DF-a. Pošto ja ne pripadam nijednoj političkoj partiji, reći ću vam svoj sud o tome, d aje to jedna vrlo neozbiljna igra ali svako može da igra kako hoće. Ja bih volio da se desi i takav scenario da DPS sa DF-om stvori preduslove nove političke igre u Crnoj Gori. Mislim da bi to bio najbolji dobitak za sve u Crnoj Gori”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da ako se pogleda današnji dan, vidi se još jedna neozbiljnost koja se 30 godina vidi na svakom koraku i osjeća kroz svaki gest onih koji su podneli inicijativu.

On je kazao da se politička korupcija ranije dešavala u Crnoj Gori, ali da je ovoga puta “ovo prava demokratija”.

“Demokratija u kojoj narod ne dozvoljava, pa ni poslanicima, da pomisle da treba slobodnu volju građana na izborima 30.avgusta, promijeniti, jer sve tri koalicije su imale samo jedan zadatak – da smijene ovaj režim i ta smjena se desila”, rekao je premijer.

On je poručio onima koji “misle da prelete i koji još razmišljaju o tome” da je zakonitost da oni koji uđu u dil sa DPS-om, više ne postoje.

“Da li će postojati četiri godine ili dva mandata, to je pravo izbora određenih političkih partija. Ali zakonitost je neumoljiva – veliki koriste male”.

On je istakao da su predstavnici opozicije ovim gestom pokazali i ozbiljnost i odgovornost i da imaju imalo obraza podnijeli bi ostavke.

“Ne bi se igrali sa ponudama o izbornom zakonodavstvu ili o novim izborima. To Crna Gora sigurno neće vidjeti u sledećem vremenskom periodu. Zato što postoji nešto što je pobijedilo sve političare. To nešto se zove “Evropa sad”, koja građanima garantuje bolju budućnost , dostojanstveni život i da malo pomjere prag siromaštva”, rekao je premijer.

On je kazao da “onaj koji nema znanje plaća parama”, navodeći da su to ovog puta hjteli da demonstriraju iz opozicije:

“Cijenama kojima se vrti u glavi iznosa koji su, izgleda, nudili”, sugerišući novinarima da pitaju sa kim su DPS i parneri ovih dana pregovarali..

“Zbunili su međunarodnu zajednicu lobiranjem. Lobiranje košta -20 miliona dolara su žrtvovali da bi promijenili ovu Vladu i ništa nisu uradili”, rekao je premijer.

Na insistiranje novinara da pojasni na koga se to odnosi, rekao je da ima informacije ali da ne može da ih dijeli, navodeći da je prava adresa za to DPS.

Povodom najave iz DF-a za skraćenje mandata Skupštini i nove izbore, rekao je da izlazak na izbore sa nepromenjenim izbornim zakonodavstvom, istim tužilaštvom i crnim fondovima koji će biti aktivirani, treba da upozore svakoga da li je to fer izbora trka.

Podsetimo, opozicija u Skupštini Crne Gore povukla je inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore. 

Zajedničko saopštenje dostavila je Demokratska partija socijalista (DPS), prenele su Vijesti.

Opozicija je prethodno podnela skupštini inicijativu za izglasavanje nepoverenja Krivokapićevoj vladi. Međutim, opozicione stranke predvođene DPS-om Mila Đukanovića nemaju potrebnu većinu da „sruše“ vladu Zdravka Krivokapića.

Kako im nedostaje samo jedan glas, nada da će se makar jedan poslanik parlamentarne većine predomisliti postojala je sve do sinoć, kada su se pojavile indicije da će opozicija povući inicijativu pre zakazane sednice.

Informaciju u kasnim satima niko nije želeo da komentariše, ali sednica koja je bila zakazana za 12 časova još uvek nije počela.

Lideri Demokratskog fronta (DF) prethodno su najavili da iako se zalažu za rekonstrukciju vlade, to neće činiti sa opozicijom, odnosno DPS-om.

DF sada želi vanredne parlamentarne izbore, kako bi na taj način imali šansu za ulazak u vladu, dok je Demokratska partija socijalista, čini se, iscrpela sve opcije.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi neophodan je glas 41 poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Prema Ustavu Crne Gore, predlog da se glasa o nepoverenju Vladi može podnijeti najmanje 27 poslanika.

Ako Vlada dobije poverenje u parlamentu, potpisnici predloga ne mogu podnijeti novi prije isteka roka od 90 dana.