Krivokapić: Nije to revanšizam nego Crna Gora sa Đukanovićem nema budućnost

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je apsolutna neistina da se vlada koju predvodi bavi političkim revanšizmom i dodao da sa Milom Đukanovićem koji “nesretnim okolnostima pokriva funkciju predsednika Crna Gora nema budućnost”.

Krivokapić je kazao da su odlučni u tome da, pred „oslobođenim i nezavisnim pravosuđem, ruka pravde dođe do svakog ko se na bilo koji način ogrešio o građane Crne Gore, kršeći zakone i Ustav“. Krivokapić je u reagovanju na izjave predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića, kazao da „ukoliko je predsedniku i njegovim stranačkim partnerima savjest čista – ne bi trebalo da budu toliko nervozni.“

„Ipak, moram da istaknem da ne tvrdi samo ova vlada da je u vreme vladavine DPS-a nastala privatna i zarobljena država, da je organizovani kriminal bio infiltriran u vrhove vlasti, te da je državu zamalo udavila korupcija na visokom nivou, već je to u više navrata rečeno i od strane mnogih međunarodnih faktora, i gotovo da više nema izveštaja koji o bivšem režimu i njegovim političkim i zakonskim djelima ima ijednu lepu riječ“, kazao je Krivokapić.

On je dodao i da će istorija i politička teorija, dokazati da su pojava, vladavina i rezultati Mila Đukanovića najveći poraz junačke Crne Gore i najveća mrlja na njenom svijetlom licu.

„Sa gospodinom koji pokriva funkciju predsednika države, Crna Gora nema zasluženu budućnost, sa njim i njegovom kameleonskom ideologijom građani nemaju život dostojan čoveka, i sa njim prva demokratska vlada i vlast ne mogu imati kohabitaciju, što je dokazao domaćoj i međunarodnoj javnosti jer je odbio da potpiše reformu zakona kojim se oslobađa zarobljeno tužilaštvo, uprkos tome što je Venecijanska komisija prihvatila takav zakon i uprkos porukama Brisela da je to zakon koji treba da isporuči rezultate u oblasti vladavine prava“, naveo je on u regovanju.

Kako je dodao, Đukanović nema razloga da odbije da potpiše taj zakon osim straha od pravde, gubljenja tužilaštva i tužilaca koji su bili pod njegovom direktnom kontrolom i u njegovoj službi.

On je kazao da su Đukanović i njegovi stranački saborci Crnu Goru i njene građane podelili po svim šavovima, kao i da su je vređali kako su i kad stizali.

„Sve to vreme usta su im bila puna multietičnosti, građanske države, i jednakosti pred ustavom, a gazili su upravo najviši pravni akt. Kada budemo izmerili njihove bankovne račune i njihova imovna stanja, tada će građani Crne Gore znati koliko je težio njihov lažni patriotizam“, kazao je on.

Krivokapić je naveo da se na referendumu 2006. godine odlučivalo o tome da li da Crna Gora nastavi život kao samostalna država ili u zajednici sa Srbijom, ali da „Đukanović i njegovo društvo, već 15 godina, skoro polovinu stanovništva ponižavaju, progone, kažnjavaju, diskriminišu, vređaju i stavljaju u red građana nižeg reda“.

„Današnjom izjavom, predsednik Đukanović je po ko zna koji put od 2006. nacrtao metu i stavio žutu traku onim građanima koji su na referendumu glasali da država Crna Gora život nastavi u zajednici sa Srbijom, a njih je, podsećam ga, skoro polovina države“, tvrdi Krivokapić.

On je podsetio, kako kaže, na Đukanovićeve pretnje, rekavši da su izrečene „od onoga koji bi trebalo da građane štiti“.

„Možete li danas reći nešto ovako gospodine Milo Đukanoviću, koji nesrećnim političkim okolnostima zauzimate mesto predsednika države nekome drugome ko bi znao kako da bude na ponos građanima Crne Gore, koji su već dali demokratski sud i rekli šta misle o vladavini Vaše partije“, zaključio je Krivokapić.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je nova vlast, umesto da nadograđuje i unapređuje sistem, krenula putem njegove razgradnje i destrukcije, da ni u snu neće podržati kandidate za ambasadore koji su radili protiv interesa države i da se Demokratska partija socijalista (DPS) ne boji tužilačkih zakona.

On je saopštio da neće potpisati Izmene zakona o državnom tužilaštvu koje je Skupština usvojila prošle nedelje. Djukanović ima pravo po Ustavu da vrati na ponovno odlučivanje zakon koji usvoji parlament. Nakon što ih parlament ponovo usvoji, po Ustavu ga medjutim mora potpisati. Poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore su prošle nedelje izglasali izmene Zakona o državnom tužilaštvu čime se omogućava smenjivanje čelnika Tužilaštva.