Krivokapić: Neko je ono što je stajalo “državna svojina” izbrisao gumicom, a da ne govorim o drugim zloupotrebama

0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je atak na imovinu Cetinjskog manastira krenuo sa formiranjem nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve i naglasio da je iznenađen “da se nečijim ličnim stavom i gumicom menja status Cetinjskog manastira”.

Krivokapić je komentarišući odluku Vlade Crne Gore da Cetinjski manastir prepiše na državu rekao da država koja je ozbiljna i koja treba da je uređena mora da ispravi neke greške.

“Neko je namenski ili namerno uradio to i neki ljudi koji su to uradili nisu danas živi, pa postupke ne možemo da vodimo protiv tih ličnosti, ali možemo da ispravimo nepravdu”, naveo je Krivokapić.

Istakao je da nijedna odluka ne može da bude protivustavna, potivzakonita i na štetu bilo koga, prenosi RTCG.

Vi znate da u istoriji Crne Gore postoje takozvane tapije, od Crnojevića pa na ovamo, koje govore o tome čije je vlasništvo Cetinjski manastir. Ne znam da li je odluka doneta, ali ona bi bila protivzakonita, protivustavna i na neki način bi bila formalna odluka koja bi trebalo još da nas deli. Nijedna odluka ne može biti protivustavna, potivzakonita i na štetu bilo koga – poručio je Krivokapić.

Kako je dodao “atak na imovinu je krenuo već formiranjem te takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, ciji je jedini cilj bio ne da uspostavi veru, nego da vrati imovinu kako bi ona bila korišćena ili od strane države ili te nevladine oganizacije”.

Krivokapić je naglasio da su imovina ili pravo svojine najznačajnija odrednica Ustava Crne Gore .

“Ovde je neko namerno napravio jednu igru gde je u jednom vremenskom periodu čak ono što je stajalo “državna svojina” izbrisao gumicom, a da ne govorim o drugim zloupotrebama  gde je 2005. jednom odlukom čitavu imovinu i državnu i privatnu i koja je pripadala manastiru pripisao Prestonici – naveo je premijer i dodao:

“Dosta smo trpeli nepravdu, a da bi pravda pobedila mora da zaživi vladavina prava, a to ne može da se dogodi ako su zarobljene institucije pravosudnog sistema”.

Vlada Crne Gore naložila je Upravi za kataster i državnu imovinu da se bez odlaganja Cetinjski manastir prenese u državno vlasništvo.

Vlada je takvu odluku donela dan uoči zasedanja cetinjske skupštine, koja je razmotrala inicijativu da se Cetinjski manastir preda na upotrebu nekanonskoj CPC.

Uprava za katastar i državnu imovinu upisala je zabranu otudjenja na sve objekte i parcele koje koristi Cetinjski manastir.

Cetinjski manastir je sada upisan kao vlasništvo Opštine Cetinje, jer nije sprovedena odluka doneta 2005. godine.