Krivokapić: “Neko je namerno želeo da pravi razlike. Sve što sam obećao Amfilohiju sam ispunio…”

0
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/DS)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić istakao je da je ispunio ono što je obećao mitropolitu Amfilohiju – Zakon o slobodi veroispovesti je izmenjen, sada radi na socijalnoj pravdi, odgovarajući na pitanje da li bi bio premijer da nije bilo mitropolita, i da li bi Amfilohije bio zadovoljan onime što je učinjeno.

Premijer Crne Gore istakao je da se u Crnoj Gori prvi put desila demokratska smena vlasti i da ona sada prolazi kroz određenu traniziciju.

“Zato se često osvrnem na izjave Zorana Đinđića jer su one meni i dan danas putokaz za određeno delovanje”, rekao je Krivokapić u emisiji “Oko” na Radio-televiziji Srbije.

Govoreći o mitropolitu Amfilohiju, Krivokapić je rekao da Crna Gora od Njegoša nije imala tako svestranu ličnost, da je ostavio duboki trag kao i da je Crna Gora postala i duhovna, što joj pripada po nasleđu i istoriji.

Sve se, ističe, menja polako, ali sigurno.

“Treba da shvatimo da živimo na prostoru na kojem se razlikujemo po mnogo čemu, ali ta razlika ne treba da bude prepreka da se obistini zajedništvo i desi pomirenje”, rekao je crnogorski premijer ističući da su podele dugo bile nametnute i da se ne mogu preko noći minimizovati, ali da tolerancija treba da bude mera života.

Na pitanje da li bi mogao prošetati Cetinjem sa patrijarhom Porfirijem, Krivokapić je rekao da je to u ovom trenutku skoro nemoguće, ali da će doći vreme kada će biti moguće.

“Mislim da je na Cetinju strast toliko uzavrela i ne dozvoljava da se sve ono što je normalno i prirodno desi kako bi većina građana u Crnoj Gori želela”, rekao je predsednik Vlade Crne Gore.

Krivokapić kaže da voli Cetinje, jer su sve veze njegovih predaka i njega lično vezane za taj grad.

“Jedan moj veliki prijatelj, Vasojević, je govorio: kada su stari raspravljali ko je kakav čovek, u Crnoj Gori se dele ljudi samo po čojstvu, tada bi svu priču skrenuli na to ‘ko je, đe je i kakav je’. I onda su rekli – ako želite da vidite gde ima ljudi, otidite na Cetinje”, ispričao je premijer.

Tvrdi da je i danas to tačna konstatacija, ali da izuzetni intelektualci, kulturni radnici, pesnici, filozofi i veliki broj slikara ne mogu da dođu do izražaja jer je “nametnuta igra u kojoj određene strukture koje su povezane sa kriminalom diktiraju ono što mi vidimo na Cetinju”.

Govoreći o noćnoj poseti Beogradu 27. maja, Krivokapić je rekao da moraju da se razlikuju dva dela: ono što nosi u sebi kao vernik i ono što mora da radi kao državnik.

“Te dve uloge su prirodne, ali za naš ambijent u kome vera nije utemeljena, nego je bila zapostavljena, uvek imate problem”, rekao je Krivokapić.

Naveo je da je tada došao da svedoči crkvenonarodnom saboru na kom je predlagan naslednik vladike, na poziv patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, koji tada još nije bio mitropolit.

“Ono što se desilo taj dan je jedna jaka medijska igra koja je praćena sa dodacima i primesama političara iz Crne Gore, političkih analitičara i, po meni, istoričara kojima to ne pripada”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je bio predložio da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja mitropolita Amfilohija. To se nije dogodilo.

“Kao i u svakoj drugoj ugovornoj relaciji, imamo dve strane, a Vlada Crne Gore je uradila sve što je do nje”, rekao je crnogorski premijer.