Krivokapić Merkelovoj: “Uprkos opstrukcijama predsednika države, građanima smo obezbedili Ustavom zagarantovana prava…”

0

“Ovih devet meseci rada Vlade (Crne Gore), dokazuju našu bezrezervnu posvećenost vrednostima Evropske unije (EU) i Alijanse. To smo dokazali i prilikom poslednjeg izazova, odnosno ustoličenja verskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od strane predsednika države, uspeli obezbediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima”, saopštio je danas predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, a prenos Vijesti.

On se kako je saopšteno iz Vlade danas sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Premijer Krivokapić, izražavajući radost povodom ponovnog susreta sa kancelarkom države koja je strateški partner Crne Gore i jedna od vodećih članica EU, iskazao je zahvalnost na neupitnoj podršci koju je pružala Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i u njenim tekućim reformskim procesima”, ističe se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se dodaje da je Krivokapić takođe naglasio da je, “imajući u vidu sveukupnu epidemiološku situaciju u regionu, Evropi i šire, zadovoljan postignutim rezultatima u toku ljetnje turističke sezone, koja je u završnoj fazi, a koja korespondira sa svim ekonomskim projekcijama Vlade i njenom reformskom agendom, u pogledu održivosti javnih finansija”.

“Ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava i Crna Gora će i dalje, u potpunosti biti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24”, rekao je Krivokapić.

Iz Vlade su naglasili i da se Krivokapić zahvalio kancelarki Nemačke “na svemu što je Nemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinskog procesa koji je komplementaran sa pristupnim pregovorima i koji je doprineo napretku i zbližavanju zemalja regiona”.

Premijer je ukazao da Berlinski proces ima nezamenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

“Primarni geostrateški cilj naše države je da postane naredna država članica EU, dok naše učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama želimo da bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamena ili alternativa EU. Štaviše, s Evropskom komisijom želimo da identifikujemo što više mehanizama kako bismo se uključili u ranu integraciju koja je moguća i realna i prije punopravnog članstva u EU”, poručio je Krivokapić.

U saopštenju Vlade piše da je Merkel izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da se uživo sretne sa Krivokapićem.

“Ona je pružila punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, poručivši da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu”, zaključuje se u saopštenju.