Krivokapić liderima DF: “Hteli ste nemog premijera, a narod zbog vas gubi osećaj da je pobedio…”

0

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić optužio je lidere Demokratskog fronta – Andriju Mandića, Milana Kneževića i Nebojšu Medojevića kako su spremni da formiraju tehničku Vladu “čak i sa DPS-om” te da su “profiteri nad tuđim pobjedama”, kao i da “trguju sa narodom Crne Gore”, prenose podgoričke Vijesti.

On je reagovao na na prozivke predstavnika DF-a, poručujući da ne želi svakodnevno da odgovara “na neistine”, te da je “neistina mnogo a istina samo jedna”.

“Nakon održanih izbora, a posebno nakon formiranja Vlade, napadi na mene bili su najličniji i van politike, često i bez elementarnog vaspitanja, a opet je podržano skoro sve moje, uz kritike i pretnje da može biti drugačije ako budem neposlušan, ali ne nekima van Crne Gore, već onima koji kažu da su me birali, ako budem neposlušan vama. A birao nas je narod Crne Gore, i vas i mene, da promenimo ono što je upravo narod promenio – nepristojnu vlast željnu samo vlasti, kojoj je sve malo i sve uzaludno, kojoj ništa nije dovoljno, kao što sada, očigledno, ni vama nije dovoljno. Uzalud sam nudio dogovor pre formiranja ekspertske Vlade, nudio, sećate li se, koaliciji ZBCG devet ministarstava. Bio sam ucenjivan, uzalud vam nudio mogućnosti, sve vam je bilo malo. Hteli ste samo svoju Vladu, hteli ste me samo za svog eksponenta, koji se ne pita, koji ne razmišlja, koji sve prihvata”, naveo je Krivokapić.

Dodao je da su lideri DF hteli “očigledno, čoveka-krpu”, “kvotu sa procentima osvojenih dubina, koja vam, smatrate, pripada”.

“Hteli ste mene na čelu liste, sada to najjasnije vidim, da bi vaša dubina bila veća, a onda da me ostavite sa strane, da se ne mešam i ne prigovaram, hteli ste nemog premijera. Ja nisam taj. U tome je sav moj greh. Što nisam ničiji poslušnik, što iza sebe nemam propagandne mašinerije, što ne robujem rejtinzima. Zbog toga sam, kažete, izdajnik, zbog toga, smatrate, treba da budem kažnjen”, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je Mandiću, Kneževiću i Medojeviću odgovorio da nije išao da urgira da budu osuđeni za krivična dela koja su im stavljena na teret, navodeći da je to “bestidna i jeftina laž”.

“Nisam, jer verujem u pretpostavku nevinosti. Nisam jer ne želim da budete osuđeni, da sam ikada nešto tako i pomislio ne bismo zajedno bili na istoj izbornoj listi. Ja verujem u vašu ljudsku nevinost, ali posle svega, ne i u političku. Sa mnom ne želite da razgovarate, ali tražite tehničku Vladu sa svim parlamentarnim činiocima, znači, nećete Vladu sa mnom ali hoćete Vladu sa DPS-om. Mene optužujete da sam urgirao da vam presude, a njih, koji su vas optužili za državni udar i pranje novca zovete u Vladu. Nisam ja, gospodo, izgubio vašu podršku, već narod zbog vas gubi osećaj da je pobedio. Narod, gospodo, nije glasao za vas, vi ste kolateralna šteta svega što se prethodne godine dogodilo u Crnoj Gori, vi ste profiteri nad tuđim pobedama, nad borbom i pobedom crkve i naroda, vi ne trgujete svojim mandatima već narodom Crne Gore”, naglasio je Krivokapić.

Krivokapić je naveo da ga lideri DF-a optužuju za neispunjenje predizbornih obećanja, za nepotpisivanje Temeljnog ugovora koji ni oni sami, kako je saopštio “predizborno, nisu ni pomenuli”.

“A onda kada sam upravo ja, nakon formiranja Vlade, kada niko o tome nije ni govorio, otpočeo rad na Temeljnom ugovoru i oformio tim za rad na njegovom usklađivanju i što skorijem zaključenju, napravili ste zamku za narod, kojom ste u Beogradu i na svakom drugom mestu učinili sve da me predstavite izdajnikom koji neće da potpiše nešto svoje, ugovor koji nije bio ni usaglašen ni izglasan na Vladi, tražili ste mi da zaključim ugovor da bi imali razlog da me razrešite”, naveo je Krivokapić.

Premijer Crne Gore je dodao da su i on i Vlada spremni, koliko je danas, da potpišu Temeljni ugovor.

“A kada nisam upao u vašu zamku, javili ste se kao zaštitnici crkve, vi koji ste nakon izbora crkvu kritikovali, pod Ostrogom se obrušivali na pokojnog Mitropolita, pa mu nakon upokojenja i sa skoro dva sata zakašnjenja došli na opjlo, dok sebe proglašavate zaštitnicima crkve, tehničku Vladu nudite DPS-u koji je crkvi uzeo sve, i koji bi joj opet sve oduzeo”, naveo je Krivokapić.

On je u reagovanju naveo i da sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i DPS-om, zbog prirode svoje funkcije i prirode kohabitacije komunicira “zato što mora”, a da lideri Fronta to rade “zato što žele”.

“Ne zovem ja DPS u tehničku Vladu, već vi. Umarate narod podelama, neslogom i konfliktima, ali ne konfliktima sa opozicijom, koju ste upravo vi takvi trideset godina držali na vlasti, već konfliktima sa delom Parlamentarne većine i Vladom, jer kada ste konačno na vlast došli vi želite da ostanete opozicija, očigledno nesvesni odgovornosti koju nosi vlast, pa i vi lično, pred narodom Crne Gore. Meni, gospodo, spočitavate da godinama nisam bio sa vama, u borbi prekaljenih boraca za slobodu Crne Gore, prozivajući sebe za sinonim otpora režimu. Pa ako je tako, zašto ga niste srušili bez Crkve, pa i mene, na čelu zajedničke liste”, upitao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore je liderima DF-a poručio i da mandati, na koje se pozivaju, nisu njihovi, “nego mandati mnogo šire ideje nego što su ideje partija, pa makar zato vas pozivam da sa mnogo više pažnje čuvate ovaj proces, koji nije samo vaš”.

“Zato, gospodo, niste u pravu kada zahtevate nešto pozivajući se na broj mandata koji nisu samo vaši, glasača vaših partija, već su mandati onih koji se nisu videli i ne vide na partijskim listama, onih koji su noćili na ulici, Sinjajevini i pored čempresa u Baru, onih koji su nosili ikone, a koji se ne prepoznaju u partijama, i njima, gospodo, vlast i mandati pripadaju, iako im ih svakonedvno uzimate i pripisujete samo sebi i vašim partijama. Koalicija ZBCG je mnogo više od koalicije partija, članstava, partijskih knjižica, partijskih mandata i partijskih dubina. Koalicija ZBCG niste samo vi. Zato, gospodo, neću vam dozvoliti da se igrate sa ovim što je umesto vas stekao narod Crne Gore, da arčite njegovu pobedu, da sa pozicija predsednika upravnih i drugih odbora pljujete po Vladi koja vas imenuje, da destabilizujete čitavu zemlju, da unosite nemir i širite pesimizam, da ustoličavate propagandu umesto principa. Neću vam dozvoliti da se igrate sa narodom Crne Gore, jer narod jasno prepoznaje da proces obnove ne može ići preko noći i, pored vaših igara, razaznaje šta je istina, a šta su partijska spletkarenja”, navodi se u reagovanju premijera Krivokapića.