Krivokapić: “Kome i zašto ovoliko smeta plan da, napokon, građani Crne Gore žive bolje?”

0

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pozvao je Demokratski front da se pridruži partnerima i da na vreme izglasaju budžet koji će uskoro biti upućen u proceduru, uz više od 10 zakonskih rešenja, neminovnih za realizaciju projekta „Evropa sad“, kako bi svi građani, već 1. februara 2022. dobili veće plate. Krivokapić je u autorskom tekstu, prosleđenom medijima iz njegovog kabineta, ukazao da su pritisci iz dana u dan sve veći od trenutka kada je vlada koju vodi prezentovala program „Evropa sad“, na kojem “mukotrpno, zajedno sa domaćim i inostranim partnerima” radi prethodnih pola godine.

Podsećajući da je, kao kao premijer, i zvanično započeo proces rekonstrukcije Vlade, Krivokapić je ocenio da je to proces koji, imajući u vidu raznolikost parlamentarne većine, zahteva određeno vreme – samo mesec nakon što je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 evra i povećanje svih zarada za 17 odsto, najveći konstituent parlamentarne većine je odgovorio pres konferencijom, sa ključnom porukom: „Pokrećemo izbor nove vlade.”

Nešto ranije, na plan povećanja svih plata u Crnoj Gori, poručeno je kako se „nadaju da će se vanredni parlamentarni izbori desiti što pre“, navodi Krivokapić.

„Kome i zašto ovoliko smeta projekat od koga najdirektnije zavisi kvalitet života svakog građanina Crne Gore? Kome i zašto ovoliko smeta program koji, posle tri decenije, na održiv način u centar poreske i socijalne politike stavlja – čoveka? Kome i zašto ovoliko smeta plan da, napokon, građani Crne Gore žive bolje?“, upitao je Kriviokapić.

On pita i da li je rekonstrukcija vlade „važnija od ‘rekonstrukcije’ minimalne i prosečne neto zarade“ i od „rekonstrukcije“ poreskog opterećenja na zarade, sa sadašnjih 39 odsto na 21 odsto, „čime se stvaraju uslovi ne samo za povećanje zarada svim zaposlenima, već i za intenzivniji ekonomski rast i privlačenje novih stranih investicija?“

Prepuštam građanima odgovor na ova pitanja, ističe Krivokapić dodajući i pitanje da li je rekonstrukcija vlade „važnija od ‘rekonstrukcije“ Tužilačkog saveta, Tužilaštva“ i „važnija od toga da napokon, nakon tri decenije, pravde bude za sve“ i da „pravda pokuca na vrata onih koji su je tri decenije gazili i obesmišljavali“.

„Da li je važnija rekonstrukcija vlade od ‘rekonstrukcije’ nerasvetljenih ubistava, napada na novinare, sumnjivih privatizacija, arčenja državnih resursa?“, pitao je Krivokapić, prepuštajući odgovor „uvaženim građanima“.

U nizu pitanja Krivokapić traži odgovor i da li je rekonstrukcija vlade „važnija od ‘rekonstrukcije’ zakonskih tekstova, od čega direktno zavisi život svakog crnogorskog građanina“, podsećajući da je vlada koju vodi u skupštinsku proceduru već uputila više od 30 zakonskih tekstova, koji čekaju na usvajanje.

„Nakon programa ‘Evropa sad’, ovih dana ćemo prezentovati građanima kapitalni projekat – ‘Crna Gora odmah’, koji predstavlja sveobuhvatni plan održivog infrastrukturnog razvoja Crne Gore“ i koji će „u 2022. godini od Crne Gore napraviti veliko gradilište“, najavio je Krivokapić, insistirajući na odgovorima „da li je sve to manje važno od toga ko će personalno biti na čelu nekog Vladinog resora“.

Naglašavajućin da o tome „nema ni trunku dileme“, Krivokapić je poručio da će uložiti „sve svoje napore da se navedeni kapitalni projekti realizuju“, ali ni on ni Vlada, to ne mogu „bez pomoći i jedinstva parlamentarne većine“.

„Od samog početka konstitutisanja ove Vlade, u realizaciji svih njenih programa i planova, nailazili smo na nesebičnu podršku naših partnera – Demokrata, URE, Prave Crne Gore, uključujući i pojedine poslanike Demokratskog fronta, SNP i manjih koalicionih partnera, koji su nam pomagali i javno i tajno. U tom smislu, prema svima njima, gajim osećaj velikog poštovanja i zahvalnosti“.

U pozivu Demokratskom frontu da se pridruži „zajedničkim partnerima“, i da na vreme izglasaju budžet koji će uskoro biti upućen u proceduru sa više od 10 zakonskih rešenja neminovnih za realizaciju projekta „Evropa sad“, Krivokpić ističe da će povećanje plata od iduće godine „biti samo početak zajedničkog posla Vlade i parlamentarne većine u borbi za evropsku, prosperitetnu i razvijenu Crnu Goru“.