Krivokapić između Dritana i Demokratskog fronta sa jedne i Bečića sa druge strane: Kako će proći izbor Tužilačkog saveta u Crnoj Gori

0

(Beta) – Predsednik crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić pozvao je danas sve političke partije, a naročito partije parlamentarne većine da pokažu odgovornost tako što će izabrati nepolitički, profesionalni Tužilački savet.  

Krvokapić je istakao da su interesi građana i države iznad svakog pojedinca i svake političke partije, a promene u tužilaštvu nisu moguće bez hrabre odluke Skupštine.

Nova parlamentarna većina ne može da se dogovori oko članova Tužilačkog saveta iz reda uglednih pravnika jer Demokratski front i URA Dritana Abazovića traže da među njima bude i Nikola Bulatović advokat DF-a. Tome se snažno protive Demokrate Alekse Bečića. 

Demokrate su juče pozvale koalicione partnere iz vlasti “da se ne igraju trikovima i da ne ulaze u zonu velike nekorektnosti”, reagujući na inicijativu da se za danas zakaže sednica na kojoj bi bili izabrani članovi Tužilačkog saveta iz reda uglednih pravnika.

Ako Skupština na redovnoj sjednici, koja je u toku i mora biti okončana do 31. jula u ponoć, ne izabere pet novih članova Tužilačkog saveta, onda se mora ući u proceduru zakazivanja nove sednice. To bi značilo da ona neće moći biti održana pre druge polovine avgusta, a do tada će isteći zakonski rok do 60 dana (počeo da teče 12. juna) za izbor članova Tužilačkog saveta.

DF insistira da mu se ispuni jedan od ključnih zahteva ispostavljenih koalicionim partnerima – smena glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića zašta je preduslov izbor novog Tužilačkog saveta.

Iz URA su juče saopštili da će svako ko opstruira izbor Tužilačkog, svesno ili nesvesno, “dati kiseonik organizovanim kriminalnim grupama, a time raditi direktno na štetu interesa građana Crne Gore i u korist kriminalnih centara moći”.

Predstavnici međunarodne zajednice su u sredu upozorili na opasnost političkih uticaja u ovom telu i krenuli u snažnu diplomatsku kampanju.

Šefica kancelarije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa oglasila se preko Tvitera s porukom da “političke većine dolaze i prolaze” a da su “stručne institucije ulaganje u bolji život”, te da interese građana i budućnost u EU treba staviti ispred partijskih interesa.

U četvrtak se oglasio i nemački ambasador Robert Veber poručujući novim crnogorskim vlastima da je naročito važno da “za člana Tužilačkog saveta budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava”.

Opozicija ali i deo stručne javnosti mesecima upozorava da nova vlast želi svoj Tužilački savet koji će u suštini biti politički instrument preko kojeg će parlamentarna većina preuzeti kontrolu tužilačke organizacije.