“Krivokapić demonstrira pseudo-crkveni kulturni obrazac. Najavljivana je vlada apostola, ali ako većini odgovara…”: Miodrag Lekić kaže da je priča o njemu kao novom premijeru samo neformalno pominjana

0

Lider crnogorske partije Demos Miodrag Lekić, koji se u kuloarima pominjao kao neformalni kandidat za novog premijera, ako Zdravko Krivokapić izgubi podršku (dela) stranaka koje čine vladajuću većinu, izjavio je da još postoji prostor da se duboka politička kriza prevaziđe bez izbora. On je rekao da bi mogući model trebalo da bude poznat nakon sastanka parlamentarne većine u četvrtak.

Lekić je prethodnih dana i nedelja kritikovao rad premijera Krivokapića. U intevjuu za TV Vijesti kazao je da nema nameru da sam pokreće pitanje poverenja Vladi, te da će ona, ako se većina saglasi , nastaviti da funkcioniše.

Lekić tvrdi i da nije bilo formalnih predloga da zameni predsednika Vlade Zdravka Krivokapića, o čemu se već neko vreme spekuliše.

Lekić i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković uputili su inicijativu predsednicima svih stranaka parlamentarne većine da se u četvrtak sastanu u Skupštini Crne Gore, kako bi se dogovorili o načinu izlaska iz političke krize.

“U četvrtak će biti taj sastanak koji nema sada neki pojedinačni plan, poseban, najmanje pakleni… Sastanak ima za cilj da dođe do nekih zaključaka koji su potrebni da bi se stvari menjale. Ja lično nisam zadovoljan. Mislim da nije uspostavljen vrednosno-funkcionalan sistem. Ne postoji jedna jaka inicijativa, reformska, svežih ideja, da smo često u defanzivi. Drama da li će biti zamenjen premijer samo postoji u Crnoj Gori. Nedavno je smenjen premijer Izraela, pre nekoliko dana Švedske, i premijer Austrije, Kurc, takođe je u problemima, tako da su to stvari koji su deo političkog funkcionisanja. Ja ništa sada ne bih spektakularno najavljivao, mislim da su potrebne korenite promene, a sad ako su svi zadovoljni, ili većina, neka nastavi ova Vlada, ako se ide na neku rekonstrukciju – moguća rekonstrukcija, treća varijanta je da se promijeni cela Vlada, i četvrta izbori”, istakao je Lekić.

Na pitanje da li je tačno da je on kandidat da zameni Krivokapića, što bi navodno bilo prihvatljivo Demokratskom frontu. Lekić je rekao:

“Niko meni nije zvanično ništa ponudio, neformalno se pominjalo. Kao što, verovatno, 41 poslanik učestvujući u društvenom, državnom životu potencijalno može da bude kandidati za mandatara, što ne znači da ne bi mogao i neko van te strukture… Što se tiče mene, ja dajem prednost četrdesetorici drugih”, rekao je Lekić.

Na pitanje šta najviše zamera Krivokapiću i koji je njegov najveći politički greh u prethodnih sedam meseci na čelu Vlade, Lekić odgovara:

“Nemam nikakav spisak grehova, već sam rekao, od tog kulturnog obrasca koji on demonstrira, pseudo-crkvenog i sa detaljima vrlo bizarnim, suprotnim od onoga što je bila ideja demokratije i modernosti, pa do konkretnih rezultata – najpre je to proklamovano kao vlada apostola, pa onda se saopštava uporno da je to najbolja Vlada, najbolji budžet u istoriji – bio bi dosta dug spisak određenih primedbi s moje tačke gledišta, ali ukoliko većina vidi drugačije i da to ide dobro, nemam nameru da individualno pokrećem inicijativu o padu Vlade”, rekao je Lekić.