Krivokapić demantuje tvrdnje da je ugovor o odnosima Crne Gore i SPC već usaglašen: “Sve drugo što čujete i vidite u medijima nije tačno”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve još uvek nije usaglašen čime je demantovao patrijarha SPC Porfirija i episkopa Joanikija.

Krivokapić se novinarima u Podgorici rekao da će ugovor biti predstavljen javnosti čim bude usaglašen.

“Onog trenutka kada, kao svaki drugi ugovor, bude usaglašen između dve strane biće javnost upoznata. Sve drugo što vi vidite i čujete u medijima, nije tačno. I to se ovih dana priprema priča da neko ima Temeljni ugovor da ponudi javnosti da bi nas svađali. Takav ugovor još nije usaglašen. Ja još u životu nisam čuo da neko sada priča o radnoj verziji tog ugovora, da li je to neka novina koja se spočitava ovoj vladi”,  kazao je Krivokapić.

Patrijarh SPC Porfirije i administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije saopštili su ranije sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Patrijarh Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

Joanikije je objasnio da se na istovetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i verskim zajednicama. On je rekao da je Nacrt ugovora već spreman.

 Mediji su objavili da je Ugovor navodno još 11. aprila predat premijeru Zdravku Krivokapiću, nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmenio prvobitnu verziju teksta koju je uradila Vlada Crne Gore.

Crnogorska opozicija zahteva da javnost bude upoznata sa sadržajem dokumenta pre potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni i državni interesi. 

I vladajuća partija URA, potpredsednika vlade Dritana Abazovića, tražila je da taj document pre potpisvanja bude predstavljen javnosti.