“Krivo mi je što odlučnije nisam stao iza odluke o pooštravanju mera”: Češki ministar zdravlja podneo ostavku zbog ubrzanog širenja koronavirusa

0
(Beta/AP Photo/Petr David Josek)

(Beta) – Češki ministar zdravlja Adam Vojteh je danas neočekivano podneo ostavku zbog epidemije Kovid-19 koja se od septembra otela kontroli u Češkoj i ona je u poslednjih 14 dana druga u Evropi, posle Španije, po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika.

“Ostavku sam već predao premijeru. Želim time da omogućim rešavanje epidemije koronavirusa koja će nas pratiti još neko vreme”, kazao je Vojteh novinarima.

Premijer Babiš je pohvalio ministra što je s “prvim talasom” izašao na kraj “na neverovatno uspešan način” i izrazio razumevanje za to što je, kako je napisao na Tviteru, Vojteh, zgađen politikom i medijima, ipak rešio da ode sa funkcije i ostane samo poslanik Babišove vladajuće stranke ANO.

Opozicija, međutim, upozorava da je ministar zdravlja samo “žrtveno jagnje”, a da je glavni krivac za crne statistike Kovid-19 sa po preko 3.000 novozraženih za jedan dan tokom prošle sedmice u Češkoj, sam Babiš koji je sprečio Vojteha da uvede strože mere i obnovni obavezu da se nose maske.

Sam ministar Vojteh je tokom vikenda, dok se ostavka nije ni pominjala, rekao da mu je krivo što nije odlučnije stao iza pooštravanja mera i što je dopustio da se napravi greška, mada su maske i druge pooštrene mere ionako uvedene samo desetak dana kasnije.

Tokom vikenda Češka je preskočila Francusku i posle Španije je druga najgora zemlja Evrope po broju pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Stopa zaraze je poslednjih 14 dana u Češkoj 193 na 100.000 stanovnika, u Španiji koja je na čelu liste je ta stopa preko 300, a u Francuskoj koja je sada treća najgora stopa je 186.

U srednjeevropskom regionu stanje je daleko bolje: u Austriji 101 novozaraženih na 100.000 stanovnika za poslednjih 14 dana, u Mađarskoj 103, u Nemačkoj 26, Poljskoj 21, a u Slovačkoj 37.

U nedelju je u Češkoj prvi put posle šest dana broj novozaraženih za 24 časa pao ispod 1.000 slučajeva, na 985, ali vikendom se testira mnogo manje.

Od ukupno 49.290 zaraženih od početka epidemije u Češkoj, umrla su 503, aktivnih slučajeva je 24.032, od čega su 503 na lečenju u bolnicama.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/