“Kritično može da bude otvaranje testova. Deca da dođu opušteno…”: Ministar Šarčević o maloj maturi

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

“Sve je spremno, raspoređeni su već od danas kontrolori i odlaze u sve regije. Ono što može da da bude kritično jeste samo otvaranje testova”, izjavio je portalu Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević povodom završnog ispita koji osmaci počinju sa polaganjem od sutra i napominje da ne sumnja ni u koga.

Ipak, kako kaže, prilikom otvaranja testova može da se desi neki problem.

“Ja čisto menadžerski razmišljam, tako da se to snima. Važan je i proces pakovanja testova, tako da to nadzire puno ljudi”, kaže ministar.

Dodaje da je za polaganje testova đacima opuštenost najvažnija.

“Za decu je najvažnije da uđu opušteno. Ja kao profesor savetujem da prvo urade ono što im je sigurno, što im je lakše. U suprotnom se zamajavaju i izgube vreme na nešto što im je teško, to ih povuče”, kaže Šarčević i dodaje da rad prvo na onim zadacima u koje smo sigurni daje psihološku prednost.

Ističe i da postoji pouzdan sistem za pregledanje testova.

“Imamo dva profesora koja pregledaju zadatke otvorenog tipa, a zadatke zatvorenog tipa pregleda softver. Da ne bi u ocenjivanju ostalo da je postupak rada na zadatku nekom učeniku priznat, a nekom nije, onda postoji i treći supervizor koji sada ima pravo da odluči umesto ove dvojice profesora ko je bio u pravu. To se radi u razvijenim sistemima”, napominje ministar.

Osmaci sutra počinju polaganje male mature. Polaganje počinje u 9 časova kada će se dva sata polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Nastavlja se rešavanjem zadataka iz matematike 18. juna od 9.00 do 11.00 časova i kombinovanim testom 19. juna od 9.00 do 11.00 časova. Preporuka đacima je da testove rade pod maskama. Za nastavnike maske nisu preporuka, nego obaveza.