Kristofer Hil: “Srbija da razmisli gde leži njena budućnost i da li je ova neutralna pozicija zvaničnog Beograda održiva”

1
Foto Beta

(Beta) – Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da Srbija treba da razmisli o tome gde leži njena budućnost i da li je “ova neutralna pozicija” zvaničnog Beograda održiva i da, kako je ukazao, “tako donese svoju odluku”. 

Hil je rekao novinarima u Beogradu da ono što se dogodilo u Ukrajini – “jesu brutalni napad na tu zemlju i nastavak ubijanja civila, nešto što je potpuno neprihvatljivo u ovom veku”. 

Dodao je da takav razvoj dogadjaja nije vidjen još od kraja Drugog svetskog rata. 

“Svi smo svesni toga da se od februara svet promenio i da svi mi moramo da ponovo razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti”, rekao je on. 

Upitan šta bi, u ovom trenutku, što se tiče prioriteta (za Srbiju) trebalo da bude, – uvodjenja sankcija Rusiji ili normaliizacija odnosa sa Kosovom, Hil je odgovorio da su to pitanja za srpske vlasti.

“Mislim da je to pitanje koje treba da postavite predstavnicima svoje vlade, ja ovde predstavljam američku vladu i nisam tu da dajem savete tako da odgovore na ta pitanja treba da nadjete sa srpskim vlastima”, rekao je Hil.

1 KOMENTAR

  1. “Неутрална позиција” званичног Београда, не само да је одржива, већ је и једино могућа. Колико год неко мислио (често злонамерно) да је то некакав избор, ако уложи мало више интелектуалног напора схватиће да је то само резултат минимизирања штете по државу и друштво, у тренутној констелацији односа Истока и Запада. Колико се уцене са Запада буду повећавале, ићи ће се источније, и обрнуто. И као што Запад све чешће завлачи руку у свој “џеп” рачунајући колко га рат у Украјини у ствари кошта, и поручујући Кијеву да је он тај који ће ускоро давати услове прекида рата, по истом принципу, не може одузимати то право ни Србији. Уз то, признавање независности Косова, као претходни, коначан, или било какав услов, за било шта од стране Запада, је за било коју власт у Србији, немогућ услов.

Comments are closed.