Kristofer Hil imenovan za novog ambasadora SAD u Srbiji: Potvrdila Bela kuća

0

(Beta) – Američki diplomata Kristofer Hil nominovan je za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Novi američki ambasador je poznavalac regionalnih pitanja budući da je bio zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Odluku o nominaciji doneo je američki predsednik Džozef Bajden, a Hil će zameniti Entonija Godfrija koji je dve godine na dužnosti u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je Kristofer Hil karijerni diplomata. Služio kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik, i kao šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji, navodi se u saopštenju.

Ranije u svojoj diplomatskoj karijeri on je bio član pregovaračkog tima čiji napori su doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni.

Navodi se da je dobitnik brojnih nagrada uključujući nagradu Robert Frejžer za mirovne pregovore i nagradu državnog sekretara za istaknutu službu. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.

Tokom 2021. on je bio pomoćni profesor na Univerzitetu Kolumbija na školi za Medjunarodne i javne poslove.

Odluka o nominaciji objavljena je nekoliko dana pošto je beogradski Blic objavio pozivajući se na diplomatske izvore da će iskusni američki diplomata i dobar poznavalac regiona Kristofer Hil biti imenovan za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Iz američke ambasade tada je rečeno za agenciju Beta da svako eventulano saopštenje o imenovanju novog ambasadora treba da stigne iz Bele kuće. Kada Bela kuća proglasi novog ambasadora, postoji propisan proces slanja formalne nominacije Senatu, zakazivanja saslušanja i glasanja za potvrdu.