Kristina Koh i 289 dana mikrogravitacije: Astronautkinja NASA oborila rekord najdužeg boravka žene u svemiru

1
Foto: Tanjug-AP

Američka astronautkinja Kristina Koh u subotu je nadmašila rekord i postala astronautkinja koja je najduže, 289 dana u kontinuitetu boravila u svemiru, saopštila je NASA.

Stigavši na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 15. marta, Koh je premašila rekord od 288 dana koji je postavila Pegi Vitson, prenosi N1.

NASA je u tvitu čestitala Koh koja je “dosegla nove vrhunce”.

“To je divna stvar za nauku”, rekla je Koh za CNN sa Međunarodne stanice.

“Vidimo drugi aspekt kako ljudsko telo pogađa mikrogravitacija na duže razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mesecu i Marsu”, dodala je.

Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u februaru, u svemiru će provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda penzionisanog astronauta Skota Kelija, postavljenoga 2016. godine.

Većina misija na ISS-u trajala je oko šest meseci.

U oktobru, Koh je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a zajedno s astronautkinjom Džesikom Mejr.

Za vreme boravka na 20 godina staroj međunarodnoj stanici, Koh učestvuje u naučnom istraživanju, održavanju stanice, informisanju, kao i u svemirskim šetnjama, saopštila je NASA na svojoj internet stranici.

1 KOMENTAR

Comments are closed.