Kristina Dženopoljac, Serengeti: Da li uspešna pravnica može biti dobar programer?

  0
  Fotografija: Nikola Miljković

  Činjenica je da je IT industrija zanimanje budućnosti. IT zajednica se svakodnevno širi, kako u svetu, tako i u zemljama regiona i naravno u našoj zemlji. Uzrok tome jesu odlični uslovi rada, zanimljiv i dinamičan posao, ali i činjenica da je IT sastavni deo skoro svake oblasti našeg života.

  Tehnološki razvoj i mnoštvo novih zanimanja koja svakodnevno nastaju, utiču na povećanje interesovanja za rad u ovom sektoru. Primećuje se i da je u IT industriji prisutan sve veći broj žena, koje su veoma uspešne i postižu izvanredne rezultate! Jedna uspešna žena programer, Kristina Dženopoljac, Senior Software Developer u kompaniji Serengeti, podelila je sa nama svoju zanimljivu priču ulaska u svet IT-a.

  Ono što je zanimljivo jeste da je Kristina po zvanju diplomirani pravnik, a svoju karijeru je započela u jednoj advokatskoj kancelariji baveći se teškom krivicom.

  “Smatram da je formalno obrazovanje izuzetno važno, jer se na fakultetu stiču radne navike i razvija se analitičan način razmišljanja, ali ključ uspeha svakako predstavlja motivacija, trud i želja za uspehom i učenjem! Iako sam započela karijeru kao pravnica, i zaista mi je išlo dobro, donela sam odluku da bih ipak da se bavim dinamičnijim i kreativnijim poslom, i upisujući nekoliko IT kurseva, dobila sam posao kao Web Developer. Izuzetno motivisana, konstantno sam razvijala svoje veštine, što je logično uticalo i na moj senioritet u poslu, a kada sam počela da radim u kompaniji Serengeti, poslovni rast i razvoj je bio još intenzivniji! Imala sam priliku da proširim svoja znanja u oblasti programiranja, a u tome je najznačajnija bila pomoć i podrška kolega, i to je sigurno naša najveća vrednost! Pored rada na zaista velikim projektima, koji nam pružaju mogućnost da mnogo naučimo, raznim dodatnim edukacijama i treninzima, svi zajedno razvijamo naše veštine. Od izuzetnog značaja je što imamo mogućnost za lični razvoj, u zavisnosti od naših ličnih preferencija – bilo da želimo da unapredimo svoje developerske ili menadžerske veštine”, rekla je Kristina.

  Ona je takođe dodala da je stekla utisak da IT industrija nema predrasuda ni prema ženskom polu, ni prema nečijem prethodnom obrazovanju, već da su veštine, znanje i želja ključni.