“Kris Kuomo me je seksualno uznemiravao. Nadam se da će svoju moć iskoristiti da napravi promenu”: I brat Endrjua Kuoma suočen sa optužbama

0

Priča o Endrjuu Kuomu i optužbama na njegov račun o tome da je seksualno uznemiravao neke od svojih saradnica, dospela je u javnost pre nekoliko meseci i Kuomo od tada vodi borbu da dokaže da možda “jeste činio da se ljudi osećaju loše, ali nije nikog dodirivao”. U tome mu pomaže savetnik, brat Kris Kuomo.

Krisova bivša saradnica na ABC-u, koja je čak radila i kao producent njegove emisije, u svom je autorskom tekstu za Njujork tajms napisala da je i Kris bio sklon da pređe granicu.

“Dva trenutka su mi pala na pamet – Kris Kuomo koji dva dana pre nego što je njegov brat javno izrekao izvinjenje, naglašava da neće više intervjuisati brata jer veoma brine o temi seksualnog uznemiravanja i Kris Kuomo koji je pre nekoliko dana slikan u majici na kojoj piše – Istina”, napisala je Šejli Ros.

Ona je opisala jednu od situacija koje je doživela sa Kuomom.

Bilo je to, objasnila je, na proslavi firme, njen muž je bio sa njom, a onda se pojavio Kuomo.

“Ušao je na vrata, uhvatio me u medveđi zagrljaj i uhvatio za zadnjicu. Rekao je – “sada kada mi više nisi šef, mogu ovo da uradim”. Posle sat vremena mi je stigao mejl u kom je napisao da ga je sramota. Nije mi i dalje jasno da li ga je sramota što je to uradio ili zbog toga što je to uradio pred mojim mužem”.

Ona zatim otkriva saznanja medija da je Kris Kuomo direktno savetovao svog brata, u početku da “zauzme prkosnu poziciju u odnosu na optužbe i ne podnese ostavku”, a zatim da bude “skrušen”.

Izveštaji prikazuju da je dolazio kod Endrjua u kabinet kako bi sa njegovim timom raspravljao o tome koja je najbolja pozicija koju bi trebalo zauzeti u odnosu na pisanje medija.

“Rekao je novinarima da nije savetnik nego brat. Brat vas zove posle radnog vremena da sa vama razgovara. Nije uključen u prepisku vašeg tima, ne daje sugestije, ne bavi se time”, napisala je ona i dodala da se pita “da li je tako nešto potrebno CNN-u?”

Ona se prisetila i ostatka mejla, koji je dobila te 2005. godine, nakon nemilog događaja, u kom je Kris Kuomo pažljivo razlikovao “hvatanje za zadnjicu sa negativnom namerom”, za koje je bilo i hapšenja i njegov postupak “koji nije imao negativnu nameru”.

U izjavi za Njujork tajms povodom ovog komentara Šejli Ros rekao je da “taj čin nije imao seksualnu konotaciju i da se pre 16 godina izvinio i da je to stvarno tako mislio”.

Rosova tekst zaključuje pričom o epizodi sa Ejlsom, još 1981. godine, kada ju je uslovio da je jedini način da ne povuče poslovnu ponudu koju joj je dao, da stupe u seksualni odnos, i piše da je još tada sve ispričala svom advokatu. Ističe da njena borba “protiv predatora traje 40 godina”.

“Ne bih volela da Kris Kuomo bite samo “još jedna žrtva u nizu”. Volela bih da ostane na CNN-u zauvek ako to želi. Samo bih volela da se pokaje, o tome javno govori, organizuje sastanke tim povodom i tako učini da ovaj trenutak ne bude mrlja na karijeri i životu još jednog poznatog TV voditelja, već prekretnica”, zaključila je ona.