Krilo Las Vegas Ejsisa Aja Vilson osvojila priznanje za najkorisniju WNBA košarkašicu 2022.

  0
  Foto: NBA

  Krilo Las Vegas Ejsisa  Aja Vilson proglašen je za Kia WNBA najkorisniju košarkašicu za 2022. godinu, objavila je WNBA.

  Ovo je drugo WNBA MVP priznanje za Vilsonovu, posle 2020. Aja je sedma košarkašica u istoriji WNBA koja je više puta osvojila MVP nagradu, čime se pridružila trostrukim pobednicama Lorin Džekson, Lizi Lesli i Šeril Svups i dvostrukim nosiocima MVP priznanja Sintiji Kuper, Eleni Dele Done i Kendis Parker.

  Vilsonova je takođe peta  koja je osvojila priznanja Kia WNBA MVP i Kia WNBA odbrambena košarkašica godine u istoj sezoni, i prva kojoj je to uspelo od Džeksonove 2007. Ostale pobednice su Jolanda Grifit (1999.), Svups (2000. i 2002.) i Lesli (2004.).

  Vilsonova  je bila najbolja košarkašica meseca WNBA Zapadne konferencije u maju i julu kada je Las Vegas postavio kombinovani rekord 18-4. Takođe je dobila najveći broj glasova u glasanju navijača za AT&T WNBA All-Star utakmicu 2022. i dovela je tim Vilson do pobede 134-112.

  Aja je rođena u Hopkinsu u Južnoj Karolini i igrala je koledž košarku na Univerzitetu Južne Karoline dok je Ejsisi nisu izabrali kao prvog pika na WNBA draftu 2018. Njen prosečni učinak tokom karijere je 19,1 poen, 8,4 skokova i 1,7 blokada.

  U čast proglašenja za najkorisniju WNBA košarkašicu 2022, Aja Vilson će dobiti 15.450 dolara i posebno dizajniran trofej od Tiffani & Co.

  Ekipa Ejsisa nastavlja borbu za prvu titulu WNBA šampiona u istoriji franšize iz Las Vegasa. One će biti domaćini prve utakmice WNBA finala u nedelju, 11. septembra, protiv pobednika polufinalne serije između timova Čikago Skaj i Konektikat San.