KRIK: “Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj”

1
Printscreen/YouTube/K1

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak imao je nešto više od pola miliona švajcarskih franaka (više od 300.000 evra) na tajnom računu u banci Kredi Svis (Credit Suisse) u Švajcarskoj sredinom 2008, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

U to vreme Drobnjak samo što je preuzeo mesto prvog čoveka državnog preduzeća za izgradnju puteva. Drobnjak je u aprilu 2007. godine otvorio bankovni račun u Švajcarskoj, a već krajem iste godine Vlada predvođena Demokratskom strankom (DS) postavila ga je da vodi „Puteve Srbije“. Sredinom 2008. godine na ovom računu u švajcarskoj banci „Kredi Svis imao je nešto više od pola miliona franaka (više od 300.000 evra), otkriva KRIK u projektu „Švajcarske tajne“.

Drobnjak je dozvolio da pristup njegovom novcu ima i biznismen Radovan Marinković, vlasnik kompanija „Centrolek“ i „Minnex Trading Corporation“. Direktor „Puteva Srbije“, kao vlasnik računa, dao mu je punomoćje, pokazuju procureli podaci banke, a piše KRIK.

Takođe se navodi da Drobnjak naizgled “nije prijavio novac Agenciji za sprečavanje korupcije, sudeći prema izveštajima o imovini i prihodima u kojima je početkom 2011. tvrdio da nema ušteđevinu – iako mu je račun u Švajcarskoj tada još bio otvoren i na njemu je, kako pokazuju procureli podaci, bilo novca”.

Građanima Srbije, inače, nije dozvoljeno da imaju račune u stranim zemljama, osim u slučajevima da im Narodna banka Srbije to dozvoli. Iz ove institucije je na pitanja KRIK-a odgovoreno da nemaju saznanja da je Drobnjak imao račun u Kredi Svis-u.

Nije poznato ni koje je poreklo novca koje je Drobnjak čuvao u švajcarskoj banci.

Pre nego što je preuzeo „Puteve Srbije“, Drobnjak je godinama radio u drugom državnom preduzeću – PZP „Beograd“, koje su kasnije privatizovali biznismeni Miroslav Mišković i Milo Đurašković. Njima se sudilo za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća nakon privatizacija, a za to su oslobođeni.

Portal piše da Drobnjak nije pristao na intervju za KRIK niti odgovorio na detaljna pitanja koja su mu novinari poslali lično i posredstvom službe za saradnju sa medijima „Puteva Srbije“.

1 KOMENTAR

  1. “Вучић: Питам те колико ће да кошта деоница пута до Пазара ?
    Дробњак: 90 пута четр’… 500 милиона.
    Вучић: 500 милиона ? Па 90 пута 5 је 450 милиона, није 500 ! Како си одмах 500 додао ?
    Дробњак: Да, али колико има мостова и тунела ?”
    А тек рачуна по иностранству на које све треба уплатити њихов део ?

Comments are closed.