“Pogrešno i neučtivo. Ako budem premijer, on će ostati ambasador”: Odgovor Džeremija Hanta i nova epizoda Trampovog “rata” sa Britancima

0
Foto: Tanjug-AP

Predsednik SAD Donald Tramp napao je britansku premijerku Terezu Mej i britanskog ambasadora u SAD-u.

Premijerkino delovanje nazvao je “katastrofom” a britanskog ambasadora Kima Deroka “pompeznom budalom”.

Britanski šef diplomatije Džeremi Hant podržao je Deroka i javno je prozvao Trampa ukazavši mu na to da je uputio pogrešne i neučitive poruke ambasadoru Velike Britanije u Vašingtonu, čime je izazvana diplomatska kriza između SAD i Velike Britanije, preneo je Gardijan.

Obraćajući se u seriji tvitova Trampu, Hant je podsetio predsednika SAD da je ranije rekao kako je savez između Velike Britanije i SAD bio najveći u istoriji.

“Slažem se, ali saveznici moraju da se odnose jedan prema drugom sa poštovanjem, kao što je Tereza Mej to uvek činila sa vama. Ambasadore imenuje vlada Velike Britanije, a ako ja postanem premijer, ambasador Derok će ostati”, napisao je Hant.

Američki predsednik je ranije danas opisao Deroka kao “vrlo glupog tipa” koji je bio “nametnut Sjedinjenim Američkim Državama”.

“Čudan ambasador kojeg je Velika Britanija utrapila Sjedinjenim Američkim Državama, nije neko sa kime smo oduševljeni, veoma glup tip”, napisao je Tramp na Tviteru.

“On bi trebalo da razgovara sa svojom zemljom i premijerkom Mej o njihovim propalim pregovorima o Bregzitu i da ne bude uznemiren mojom kritikom o tome kako je to loše izvedeno”, dodao je Tramp.

“Rekao sam kako da se uradi taj posao, ali ona je radila na svoj budalasti način – nije bila u stanju da to uradi. Katastrofa! Ne poznajem ambasadora, ali su mi rekli da je pompezna budala”, napisao je predsednik SAD na Tviteru.

Ranije danas portparol britanske premijerke izjavio je da britanski ambasador u Vašingtonu Kim Derok ostaje na dužnosti i nastavlja da obavlja svoje obaveze uz punu podršku britanske premijerke Tereze Mej.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se neće baviti britanskim ambasadorom Kimom Derokom nakon curenja poverljivih dopisa u kojima je diplomata opisao administraciju američkog predsednika kao “nesposobnu”, preneo je Rojters.

“Ser Kim i dalje ima punu podršku premijerke… On nastavlja da obavlja svoje dužnosti uz punu podršku premijerke”, rekao je portparol, dodajući da je Mejova ponovila svojim ministrima da je curenje informacija neprihvatljivo.

Diplomatske depeše koje su ranije procurile u javnost otkrile su da je britanski ambasador u SAD Kim Derok rekao da je administracija predsednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna i da je mala verovatnoća da će se poboljšati.

Američki predsednik Donald Tramp poručio je u ponedeljak da “neće više imati posla” sa britanskim ambasadorom u SAD Kimom Derokom.

“Ne poznajem ambasadora, ali o njemu ne misle dobro u SAD niti im se on sviđa. Nećemo više da imamo posla sa njim”, naveo je Tramp na Tviteru, preneo je Rojters.

On je, u okviru iste objave, kritikovao britansku premijerku Terezu Mej, navodeći da je dobra vest za Veliku Britaniju što će uskoro imati novog premijera.