Kreni-promeni predao potpise: “Ako se ukine plan neće biti odštete Rio Tintu”

2
Fotografija: Igor Pavićević

Predstavnik pokreta “Kreni – promeni” Savo Manojlović zatražio je ukidanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat “Jadar” o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji i uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina. Predstavnici “Kreni – promeni” predali su Vladi Srbije 290.000 potpisa za peticiju pod nazivom “Rio Tinto, marš sa Drine”, prenose mediji.

Na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije, Manojlović je naveo da je Prostorni plan za projekat „Jadar“ donet zbog kompanije Rio Tinto i da je pravni osnov za poslovanje te kompanije u Srbiji.

„Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti“, kazao je Manojlović.

On je rekao da u Prostornom planu pronađeno dosta nepravilnosti poput toga da ne sadrži validirane podatke o životnom veku rudnika, da nije uradjena studija opravdanosti i da nema elaborata o prirodnim resursima.

Manojlović je istakao da eventualno ukidanje dozvola datih Rio Tintu za istraživanja u Srbiji, šta su pominjali predstavnici vlasti, neće uticati na tu kompaniju jer one svakako uskoro ističu, a istraživanja su završena.

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučić da bi trebalo staviti moratorijum na taj projekat na godinu dana, Manojlović je naveo da je to rečeno kako bi se smirila situacija pred predstojeće izbore.

“Vlada i Skupština imaju da na konkretan način sprovedu naše zahteve do 20. januara, u suprotnom krećemo u skupljanje 30.000 potpisa za narodnu inicijativu”, istakao je on.

2 KOMENTARA

  1. Ovo zvuci kao bajke. Mislite li da je Rio Tinto nekakva pocetnicka firma, da tako naivno nasedne. Budite sigurni da nije. Ne znam sta se “valja iza brega”, ali sam sigeran da nije nista dobro za Srbiju.

  2. Samo napred, narod se konacno peobudio.Nema cekanja, nit odlaganja.
    Rio Tinto mars iz Srbije !!
    😬👹😬👹😬👹👹👹👹👹👹

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime