Kremlj priznao da je pretpeo “značajne gubitke” u ratu sa Ukrajinom

1
EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Kremlj je priznao da je pretrpeo “značajne gubitke” ruskih trupa otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, što je retko priznanje Rusije o tome koliko je loše prošao rat, preneo je Gardijan. U intervjuu za Skaj njuz, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, upitan da li je rat poniženje za Rusiju s obzirom na broj izgubljenih vojnika, odgovorio: “Imamo značajne gubitke u trupama. I to je velika tragedija za nas”.

On nije naveo broj žrtava. Krajem marta Rusija je saopštila da je izgubila 1.351 vojnika i još 3.825 ranjenih. Nasuprot tome, visoki zvaničnik NATO-a procenio je krajem marta da je između 7.000 i 15.000 ruskih vojnika ubijeno u četiri nedelje borbi u Ukrajini.

Peskov je rekao da je Rusiji “žao” što je suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava zbog invazije na Ukrajinu,.

“Nastavićemo da branimo svoje interese svim mogućim pravnim sredstvima”, dodao je.

On je takođe insistirao na tome da ruske snage “nikada nisu granatirale civilne objekt” od početka rata Rusije sa Ukrajinom.

“Oni su samo ciljali i koristili visokoprecizne rakete za napad na vojnu infrastrukturu u Ukrajini”, tvrdi Peskov.

Portparol Kremlja je takođe tvrdio da su zastrašujuće slike koje su se pojavile u Buči tokom prošle nedelje “izmišljene i lažne”.

Na pitanje da li je shvatio “kako je to groteskno” to zvučalo, Peskov je odgovorio: “To je bezobrazna laž i o tome pričamo nekoliko dana, ali niko nas nije poslušao”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.