Kremlj: Ne vidimo nijedan razlog da se Rusija optužuje za trovanje Navaljnog

0
Profimedia

Kremlj je danas saopštio da ne vidi “nijedan razlog” da se ruska država optužuje za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog i pozvao Zapadnjake da se čuvaju “ishitrenih presuda”.

“Nema nijednog razloga da se optužuje ruska država”, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da je Moskva spremna na “dijalog” sa Berlinom i Evropljanima po tom pitanju.

Peskov je insistirao na činjenici da ruski lekari nisu otkrili “nijednu toksičnu supstancu” prilikom hospitalizacije Navaljnog krajem avgusta u sibirsku bolnicu i dodao da Rusija “do sada nije dobila nikakve informacije” iz Nemačke u vezi sa analizama koje su dovele do zaključka da je otrovan.

“Generalno ne mislim da bi trovanje ove osobe moglo nekome da donese korist. Voleli bismo da naši partneri u Nemačkoj i ostalim evropskim zemljama ne donose ishitrene presude”, rekao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe rekao da ne vidi “nijedan razlog” za sankcionisanje Rusije u ovom slučaju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je juče od Moskve objašnjenja nakon što su analize u Nemačkoj pokazale da je Navaljni otrovan nervnim agensom tipa novičok.

(Beta)