Kremlj demantuje da je tražio vojnu pomoć od Kine “Ne, Rusija ima sopstveni potencijal”

0
Beta/(AP Photo)

(Beta-AP) – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je danas medijske navode da je Rusija tražila od Kine vojnu pomoć kako bi unapredila svoju invaziju Ukrajine.

“Ne, Rusija ima sopstveni potencijal da nastavi operaciju, koja se, kako smo rekli, odvija u skladu sa planom i biće završena na vreme i u potpunosti”, rekao je Peskov.

On je takodje istakao da se operacija u Ukrajini odvija u skladu sa planom i da ruska vojska obezbedjuje maksimalnu bezbednost civilnog stanovništva.

Peskov je rekao da je na početku operacije ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojsci da se uzdrži od neposrednog napada na velike gradove, uključujući Kijev.

On kao razlog nenapadanja na velike gradove navodi postavljanje “naoružanih nacionalističkih formacija”, tačaka za napade i vojnu opremu u stambenim naseljima i da bi borbe u gusto naseljenim područjima neminovno dovele do višestrukih žrtava medju civilima.

“Ministarstvo odbrane, uz maksimalno obezbedjivanje civila, ne isključuje mogućnost preuzimanja potpune kontrole nad velikim naseljima koja su sada opkoljena i očekuje otvaranje područja za evakuaciju”, rekao je Peskov.