Krečenje i farbanje, novo poglavlje: Opština prekrečila mural, ali uzalud

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Opština Vračar je saopštila da je prekrečen mural sa likom Ratka Mladića. Prva vest, dakle, od jutros glasi “prekrečen mural u Njegoševoj”. Nije mnogo vremena prošlo stigla je dopunjena vest – mural je “očišćen” od kreča. Nekoliko momaka, javili su mediji, došlo je u Njegoševu ulicu i očistilo mural.

“Prekrečavanje” murala nije bilo nečiji egzibicionizam. Odeljenje za inspekcijske poslove Opštine Vračar donelo je 20. septembra Rešenje kojim je “stambenim zajednicama u Njegoševoj ulici broj 38 i 38b naloženo uklanjanje murala sa prednjeg dela zajedničke fasade, na osnovu njihovog zahteva”.

„S obzirom da do današnjeg dana nije postupljeno po navedenom Rešenju, a imajući u vidu da su u međuvremenu u istom predmetu podnete prijave novinara Antonele Rihe, Naima Leo Beširija (Institut za evropske poslove), Tamare Tripić (Mreža za demokratski dijalog), kao i da su stanari stambene zgrade na kojoj se nalazi grafit tražili pomoć u njegovom uklanjanju, nadležni organi preduzeli su mere u cilju izvršenja predmetnog Rešenja“, saopštila je Opština Vračar.

Takvo stanje se nije drugo održalo i stvari su se vratile na staro.

Tenzije oko murala su nastale nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, a Ministrarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju.

Onda su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su nakon što su bacile nekoliko jaja na mural Ratka Mladića, da bi dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio kreč na mural.

Svaki pokušaj da se prekreči ili ukloni mural do sada je bio neuspešan.

Aida Ćorović je danas izjavila da je Opština Vračar morala „na mnogo ozbiljniji način“ da pristupi uklanjanju tog murala, koji je jutros očišćen svega nekoliko minuta nakon što su ga nadležni okrečili.

„Ovih pet-šest klinaca od 16-17 godina su očistili to i demonstrirali šta? Da su oni jači od Opštine Vračar i države Srbije“, rekla je Ćorović za N1.

Ona je upitala da li država zaista nema snage da se obračuna sa „desetak klinaca“ i rekla da ako država ne stoji iza murala, onda priznaje poraz pred njima.

Kazala je da država na svakom koraku demosntrira silu i stav da su „ratni zločinci naši heroji“.

„Ja ću da podsetim da zbog istog ovog čoveka koji je na muralu ubijena dvojica mladića na Topčideru“, rekla je Aida Ćorović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.