Krasnići uhapšen i biće danas prebačen u Hag, potvđena optužnica protiv njega

0
Foto Profimedia

Valon Hasani, advokat Jakupa Krasnićija, nekadašnjeg portparola OVK, izjavio je da je optužnica protiv njega potvrđena. On će sada biti prebačen za Hag, naveo je Hasani.

Specijalno tužilaštvo u Hagu saopštilo je ranije danas kratko da su u Prištini u toku operacije po njihovom nalogu i da se odvijaju uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) a operacija završena, prenosi N1.

Policija Euleksa pretresala je od 6h jutros kuću Jakupa Krasnićija u Prištini dok su istovremeno pripadnici policije Euleksa i Policije Kosova bili i u selu Negrovce u opštini Glogovac, ispred njegove porodične kuće.

Porodica je saopštila da je Krasnići saslušan u posebnoj prostoriji u kući, odvojen od njih i da nemaju drugih informacija.

Opkoljena je i rodna kuća Jakupa Krasnićija u selu Negrovce u opštini Glogovac.

Jakup Krasnići je bio visoki funkcioner Kosova, dugo je bio sekretar Demokratske partije Hašima Tačija, koga je napustio i formirao partiju Socijaldemokratska inicijativa u kojoj poslednjih godina nije aktivan, a bio je nekada i predsednik kosovskog parlament.

Tokom sukoba na Kosovu bio je portparol Oslobodilačke vojske Kosova.

Jakup Krasnići je tokom rata na Kosovu bio portparol Oslobodilačke vojske Kosova, dugo godina generalni sekretara Demokratske partije, predsednik kosovskog parlamenta i trenutno je predsednik Glavnog odbora Socijaldemokratske inicijative.

Krajem februara, tužilaštvo je saopštilo da je podnelo predlog optužnice protiv nekoliko bivših pripadnika OVK.

Potom je, krajem aprila, glavni tužilac Džek Smit obelodanio da je podneo predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija.

Sudija za prethodni postupak je u roku od šest meseci morao da potpuno ili delimično potvrdi ili odbaci te optužnice.