Kraljičin rođendan i podrška srpskim muzičarima

0

Proslave Kraljičinog rođendana u Beogradu oduvek su imale veze sa muzikom. Ne samo u onim oficijelnim momentima kada je muzika pratila govore i zdravice. Pre nekoliko godina ovaj tradicionalni događaj obeležio je šest decenija od objavljivanja prvog singla Bitlsa “Love Me Do”.

Prošle godine duž travnatih “tapisona” rezidencije bili su posejani bilbordi sa fotografijama gostovanja velikih britanskih rok muzičara. Impresivni sentimenti posvećeni onom što nas je najviše spajalo – muzici. 

Foto: Igor Pavićević

Ove godine muzika je bila centralna tema. Britanska ambasada u Beogradu odlučila je da, usled globalne pandemije i zdravstvenih preporuka, ove godine ne organizuje tradicionalni godišnji prijem kojim se obeležava zvanični Kraljičin rođendan već je upriličen svečani koncert koji je mogao da se prati putem Fejsbuk platforme, a Nedeljnik je bio jedini štampani medij koji je svedočio ovom događaju. 

Nastupili su istaknuta srpska kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan sa orkestrom, bend Stray Dogg iz Beograda, gudački orkestar HRH The Countess of Wessex, a bio je tu i video-nastup diplomatskog duet “band aida” na klavirima – ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Makleod i njene koleginice ambasadorke Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aleksandre Joksimović.

Foto: Igor Pavićević

I dok je muzika češljala naša čula i travu rezidencije, svi su bili svesni da su i u doba pandemije svetski muzičari nastavili da donose zadovoljstvo u naše živote iako i sami okovani vanrednim prilikama nametnutim kovidom-19. U mnogim slučajevima, pandemija ima ozbiljne negativne posledice po život i rad samih muzičara.

Upravo iz tog razloga, ovaj događaj je bio podrška muzičarima u Srbiji i Ujedinjenom Kraljevstvu a, istovremeno, želja da se skrene pažnja javnosti na inicijative koje su pokrenute u cilju pružanja brze i praktične podrške tokom perioda krize.

Foto: Igor Pavićević

U pitanju su program #DoItDifferentlyFund” koji koordinira organizacija Help Musicians u Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno fond “OstaniKreativan – StayCreative”, koji su u Srbiji zajedno pokrenuli lokalna izdavačka kuća Mascom i njihovi britanski partneri “The state51 Conspiracy”. 

Cilj fonda je da pomogne muzičarima u prevazilaženju novonastale situacije u muzičkoj industriji prouzrokovane pandemijom. Kompozitorka Isidora Žebeljan i grupa Stray Dogg prvi su kandidati kojima će biti omogućeno da, uz pomoć sredstava iz privatnog fonda “OstaniKreativan – StayCreative”, sprovedu do kraja svoje muzičke projekte.

Foto: Igor Pavićević

Isidora Žebeljan je odmah posle impresivnog nastupa u rezidenciji izjavila za Nedeljnik:

“Čitav ovaj događaj mi je posebno drag zato što sam sve ovo vreme, od kada je počeo ovaj jezoviti ciklus sa koronom, bila u stvari u nekoj vrsti klaustrofobičnog stanja, jer sam radila a ništa nisam mogla da prikažem. Uostalom, kao i mnogi drugi muzičari i umetnici. Ali pojavio se ovaj projekat koji sad omogućava svakakve divne stvari. Da se puno toga što sam uradila prikaže, i to širokom krugu publike u Srbiji i inostranstvu.”