Kraljica uručila titulu viteza stogodišnjem kapetanu Muru koji je sakupio 33 miliona funti za zdravstvene radnike tako što je obišao 100 krugova oko svoje bašte

0
Foto: Profimedia

Bitanska kraljica Elizabeta II uručila je danas stogodišnjem ratnom veteranu Tomu Muru titulu viteza zbog njegovih napora u prikupljanju 33 miliona funti za zdravstvene usluge na svečanoj ceremoniji priređenoj u okolini Vindzora.

Kraljica je bila domaćin ove ceremonije i u razgovoru sa Murom i njegovom porodicom provela je oko pet minuta.

“Puno vam hvala, neverovatna je suma novca koju ste prikupili”, rekla je kraljica, preneo je Dejli mejl.

Mur je, inače, na svoj stoti rođendan promovisan u počasnog pukovnika, a u skladu s protokolom birtanskog ministarstva odbrane dobio je titulu “kapetan ser Tomas Mur”. Tada mu je ponovno uručena i medalja za odbranu iz Drugog svetskog rata, jer je prvu izgubio.

Mur je početkom aprila pokrenuo prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije koje pomažu Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) u borbi protiv COVID-19, tako što je šetao oko svoje bašte uz pomoć hodalice.

Bila je to neka vrsta izazova. Planirao je da prikupi 1.000 funti do svog stotog rođendana, ali uspeo je da prikupi oko 33 miliona funti, postavivši tako Ginisov rekord za najveći iznos koji je neki pojedinac prikupio – šetnjom.

Takođe je postao i najstarija osoba na vrhu britanske muzičke liste. Naime, Mur se pojavio u obradi popularne pesme “You’ll Never Walk Alone” i osvojio srca i divljenje publike širom sveta.

Britanski premijer Boris Džonson nazvao je Mura “nacionalnim blagom”, rekavši da je “poput svetionika u magli pandemije koronavirusa”.

Mur je počeo da sakuplja sredstva kako bi zahvalio osoblju NHS-a koje ga je lečilo zbog slomljenog kuka. Rekao je da radnici NHS-a na prvoj liniji „zaslužuju sve što možemo da im damo”.

„Uvek sam bio jedan od onih koji su za budućnost, uvek mislio da će stvari biti u redu. Vodili smo toliko bitaka i uvek smo pobedili i ponovo ćemo pobediti”, rekao je on svojevremeno.