Kraljica oduzima princu Endrju činove i titule zbog optužbi za seksualni napad

0
EPA-EFE/WILL OLIVER

Kraljica je ukinula niz vojnih uloga i kraljevskih pokroviteljstava koje ima princ Endrju, saopštila je Bakingemska palata. To praktično znači da gubi činove i titule.

Ovaj potez dolazi nakon što je američki sudija dao zeleno svetlo da se njen drugi sin suoči sa građanskom tužbom za seksualni napad, prenosi Gardijan.

Bakingemska palata je u saopštenju u četvrtak navela: „Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojne uloge i kraljevsko pokroviteljstvo vojvode od Jorka vraćeni su kraljici. Vojvoda od Jorka će nastaviti da ne preuzima nikakve javne dužnosti i brani se u ovom slučaju kao privatan građanin”:

Dramatični potez dolazi nekoliko sati nakon što je više od 150 vojnih veterana pisalo kraljici da je zamoli da oduzme Endrjuu njegove počasne vojne uloge usred onoga što su opisali kao svoju „uznemirenost i bes”.

Palata je ranije u četvrtak saopštila da nema komentara na njihovo otvoreno pismo.

U otvorenom pismu bivših pripadnika svake od službi stoji da je „neodrživo“ da vojvoda od Jorka zadrži njegov položaj.

„Da se ​​radi o bilo kom drugom visokom vojnom oficiru, nezamislivo je da bi on i dalje bio na toj dužnosti“, navode oni u pismu poslatom dan nakon što je sudija na Menhetnu odbacio napore princa Endrua da odbaci tužbu Virdžinije Đufre za seksualni napad protiv njega.

Vojvoda negira optužbe protiv njega.

Palata je ranije saopštila da su vojvodova vojna imenovanja bila u prekidu nakon što se povukao sa javnih dužnosti 2019.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime