U Los Anđelesu je danas počela ceremonija nominacija za prestižnog Oskara, čija će 92. po redu svečana dodela biti održana 9. februara u pozorištu Dolbi.

Među prvima su nominovane glumice Kejti Bejts, Lora Dern, Skarlet Johanson, Florens Pju i Margot Robi u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge.

Za najbolju mušku sporednu ulogu nominovani su Tom Henks, Al Paćino, Džo Peši, Bred Pit i Entoni Hopkins.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Makedonski film „Zemlja meda“ (Honeyland) nominovan je danas za američku nagradu „Oskar“ u dve kategorije: za najbolji dokumetarni i za najbolji film s neengleskog govornog područja. u dve kategorije: za najbolji dokumetarni i za najbolji film s neengleskog govornog područja i to je prvi put da je jedan makedonski film nominovan u dve kategorije.

Za „Oskara“ je pre 25 godina bio nominovan igrani film „Pre kiše“ (Pred doždot) Milča Mančevskog u kategoriji za najbolji strani film.

Dokumetarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova „Zemlja meda“ krajem 2019. je „Njujork tajms“ izabrao za „film godine“, stavljajući ga ispred filmova Martina Skorseza i Kventina Tarantina.

„Zemlja meda“ je film o pčelarki u zabačenom planinskom selu koja pokušava da vrati prirodnu ravnotežu, već je osvojio tri nagrade na prošlogodišnjem njujorškom Festivalu „Sandens“ koji je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, a dobio je i druge nagrade, među kojima u Barseloni i Tel Avivu.

Srpski kandidat za Oskara, film „Kralj Petar Prvi“ Lazara Ristovskog nije nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje „Green Book“ (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti.

(Beta-AFP)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.