“Kralj Petar Drugi 1942. dolazi u Njujork, a komunističke novine objavljuju izveštaj o Draži…”: Iz poklon knjige koja se dobija uz novi Nedeljnik

0
Kralj Petar Drugi u Njujorku 1942. sa Nikolom Teslom. Foto Profimedia

U julu 1942, kralj Petar je bio u poseti SAD i nekoliko dana posle njegovog odlaska, pojavili su se prvi negativni napisi u američkoj štampi. Komunističke dnevne novine u Njujorku „Dejli vorker“ objavile su izveštaj da je Radio Slobodna Jugoslavija označio Mihailovića kao fašistu i izdajnika.

O događajima iz tog perioda pisao je američki diplomata Valter Roberts koji je, nakon karijere u diplomatiji, proučavao dokumenta OSS-a i napisao knjigu “Tito, Mihailović i saveznici 1941–1945.”. Tu knjigu iz 1973. godine Forin afers proglasio je “najboljom knjigom o ovom pitanju”, a u Jugoslaviji je bila zabranjena jer je Tito bio nezadovoljan objavljenim podacima da su partizani 1943. imali tajni sastanak sa nemačkom vrhovnom komandom.

“Godinama su Tito i njegovi saveznici optuživali generala Mihailovića za ‘pregovaranje’ sa Nemcima i čak su ga pogubili kao izdajnika 1946. Učinjeni su veliki napori da se prikrije partizansko-nemački susret, a zbog mog otkrića knjiga je zabranjena u Jugoslaviji”, rekao je kasnije Roberts. O ovome će biti reči nešto kasnije.

Robertsova knjiga je konačno štampana u Srbiji, pre nekoliko godina, u izdanju “Čigoja štampe”.

Elem, Roberts je izneo detalje šta se dešavalo u SAD nakon štampanja tog teksta protiv Mihailovića u komunističkom „Dejli vorkeru“.

Jugoslovenski ambasador Fotić posetio je zamenika državnog sekretara SAD Samnera Velsa 5. avgusta 1942, i skrenuo pažnju na taj članak. Dodao je da je pre samo desetak dana „Dejli vorker“ skoro svakodnevno objavljivao Mihailovićeve fotografije nazivajući ga velikim vođom južnoslovenskih snaga otpora protiv Hitlera. Fotić je negirao da uopšte postoji radio-stanica koja se zove Slobodna Jugoslavija. Ali, kako će se pokazati, Fotić nije bio u pravu. Takva stanica jeste postojala. I bila je u etru od 2. novembra 1941, sa prvim sedištem u Ufi na Uralu, ali je aprila 1942. preseljena u zgradu Kominterne u Moskvi.

Njen direktor je bio Veljko Vlahović, jedan od lidera KPJ…

***

*Iz knjige Dušana Teleskovića “Dragoljub Draža Mihailović. Izdani saveznik: Đeneral u tajnom arhivu CIA”  koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 18. juna.

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću, a uz Nedeljnik od 18. juna i knjiga o Draži Mihailoviću.