“Kralj Aleksandar je rekao da smo mi završili svoje sukobe sa Turcima…”

1
Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na stavu da je za Tursku prihvatljivo svako rešenje o Kosovu, do kojeg bi eventualno moglo da dođe između Srba i Albanaca.

Nakon susreta u Palati Srbije, Vučić je rekao da se Turska rukovodila svojim interesima kada je odlučila da prizna Kosovo, ali da Srbija nije u poziciji da Turskoj deli packe ili drži pridike po tom pitanju.

“Naši su interesi po tom pitanju i dalje različiti, ali mu hvala (turskom predsedniku) što je prihvatio da svako moguće rešenje do kojeg bi mi došli sa Albancima bude prihvatljivo i za Tursku”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je između Turske i Srbije postignuto veliko poverenje i ocenio da su odnosi dve zemlje danas “možda i najbolji u savremenoj istoriji”. Vučić je ocenio da kada dve države imaju dobre odnose, onda “uvek imamo mir”.

“Kralj Aleksandar je rekao da smo mi završili svoje sukobe sa Turcima i da od sada sa njima hoćemo da gradimo samo mir i najbolje odnose. Siguran sam da ćemo kroz mir raditi sve samo na dobrobit turskog i srpskog naroda i svih građana Srbije”, kazao je Vučić.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Srbija ima važnu ulogu za stabilnost i doborbit Balkana i da Ankara podržava evroatlantski smer regiona i pokušava da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostave probleme iza sebe.

Srbija i Turska razmenile su u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana više potpisanih sporazuma o saradnji.

Razmenjeni su bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, memorandum o uzajamnom razumevanju u oblasti socijalne zaštite, sporazum o saradnji vlada Srbije i Turske u oblastri industrije i tehnologije.

Razmenjen je i memorandum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, okvirni vojni sporazum Srbije i Turske, protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, memorandum o razumevanju izmedju Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske, kao i memorandum o razumevanju RATEL-a i Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije Turske o saradnji u oblasti elektronske komunkacije i poštanskih usluga.

Potpisani sporazumi o saradnji razmenjeni su na ceremoniji u Palati Srbije, posle sednice Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije kojom su predsedavali predsednici Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić.

1 KOMENTAR

  1. “…ali da Srbija nije u poziciji da Turskoj deli packe ili drži pridike po tom pitanju.” Инсистирање на равноправности у међународним односима и поштовање међународног права, су за председника, пацке и придике ! Ако је већ исказао толико разумевање за став Турске према Косову, могао је бар мало, у свом мандату, да искаже и српски према Курдима, који, гле коинциденције, желе то исто што и косовски Албанци, с’ том разликом што Албанци већ имају матичну државу, а Курди не, чиме су њихова настојања куд и камо легитимнија.

Comments are closed.