“Krajem maja dolazimo do 50 odsto vakcinisanih, a onda kreću koncerti i okupljanja…”

0
Foto: Printscreen N1

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je u glavnom gradu potrebno da se vakciniše protiv koronavirusa još 41.736 osoba da bi se došlo do 50 odsto vakcinisanih punoletnih stanovnika, nakon čega će biti moguće i organizovanje koncerata i javnih okupljanja.

Vesić je za televiziju Pink izjavio da očekuje da će u Beogradu već do kraja maja biti vakcinisana polovina punoletnih stanovnika.

„Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je vakcinisano 47 odsto građana, a revakcinisano 37,9 odsto. Starijih od 65 godina je vakcinisano 76,6 odsto, pri čemu ima gradskih opština, Stari grad i Savski venac, u kojima procenat vakcinisanih prelazi 80 odsto“, rekao je Vesić.

On je ponovio da će grad nakon dostignutih 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana organizovati dva koncerta, po jedan na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao eksperiment „da bi i naučnici iz Srbije na osnovu toga mogli da naprave studiju“ o kovid-19.

Grad će učiniti sve što je potrebno za fabriku vakcina

Rekao i da će Beograd uraditi sve što je potrebno, što se tiče saobraćaja i infrastrukture, za izgradnju fabrike za proizvodnju Sinofarm vakcine protiv koronavirusa koja je zajednički projekat Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, za šta će biti obezbeđeno 20 miliona evra, uključujući tu i novac za eksproprijaciju zemljišta.

Vesić je rekao i da će grad finansirati izgradnju „linijskog parka“ sa 55 miliona evra, za šta je otvoren javni uvid, kao i da će u tom prostoru biti zasađeno 5.000 novih stabala i izgrađeno pet kilometara biciklističkih staza. Dodao je da to „direktna posledica izgradnje Beograda na vodi i uklanjanja stare železničke stanice“.