Kraj rata u Avganistanu: SAD i talibani potpisali mirovni sporazum

1
Beta - AP Photo/Hussein Sayed

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum čiji je cilj okončanje osamnaestogodišnjeg rata u Avganistu.

Potpisivanje ovog sporazuma, piše Gardijan, moglo bi da bude od pomoći Trampu da ispuni ključno obećanje iz predsedničke kampanje da će Ameriku izvući iz njenih “beskonačnih ratova”. Prema sporazumu, SAD će početi sa povlačenjem hiljada vojnika u zamenu za obaveze talibana da spreče Avganistan da bude pokretač terorističkih napada.

Ako talibani ispune svoje obaveze, sve američke trupe povukle bi se za 14 meseci.

Sporazum su u Dohi u Kataru potpisali specijalni predstavnik SAD za pomirenje u Avganistanu Zalmaji Kalilzad i glavni američki pregovarač u razgovorima sa talibanima Mula Abdul Ghani Baradar.

Državni sekretar Majk Pompeo bio je svedok potpisivanja. Govoreći na ceremoniji, Pompeo je rekao da će SAD “pomno pratiti poštovanje dogovora sa talibanima”.

“Ovako ćemo osigurati da Avganistan više nikada ne služi međunarodnim teroristima,” rekao je Pompeo.

Ministar odbrane Mark Esper pratio je potpisivanje sporazuma u Kabulu, u Avganistanu, sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

Potpisivanje sporazuma usledilo je nakon nedelje u kojoj su se i američke snage i talibani obavezali na smanjenje nasilja.

U roku od deset do 15 dana nakon potpisivanja sporazuma, talibani i predstavnici svih delova avganistanskog društva, uključujući vladu, sešće za sto i pokušati da dogovore uređenje posleratnog Avganistana, uključujući i pitanje trajnog primirja i prava žena i manjina.

1 KOMENTAR

  1. mene zanima samo jedno: ukoliko se amerika predomisli, da li taj njihovo potpis i dalje vrijedi jer oni su poznati po tome da nikakve sporazume ne postuju?!

Comments are closed.