Kraj jedne ere i novi svetski ekonomski poredak: Velika ekonomska analiza u novom Nedeljniku

0
EPA/Karl-Josef Hildenbrand

Dve zemlje koje imaju „Mekdonalds“ nikada neće ratovati jedna protiv druge. Bila je to teza Tomasa Fridmana, trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade i kolumniste „Njujork tajmsa“ koju je izneo 1996. godine. Do pre neki dan u Rusiji je bilo 850 „Mekdonalds“ restorana, a u Ukrajini 100. Sada su svi – zatvoreni. Četvrt veka posle Fridmanovog mišljenja, ruska soldateska umarširala je u Ukrajinu i započela rat. Predsednik i generalni direktor ove kompanije Kris Kempčinski, objašnjavajući odluku o zatvaranju, naglasio je: “Naše vrednosti znače da ne možemo ignorisati patnju kojoj su izloženi ljudi u Ukrajini.”

Nije samo Fridman bio veliki optimista. Još jedan novinar (i političar) početkom prošlog veka zastupao je sličnu tezu. Ser Ralf Norman Ejndžel u knjizi “Velika iluzija” tvrdio je da je u modernom društvu globalne integracije nezamisliv rat velikih sila jer je previše skup i destruktivan da bi bio sredstvo rešavanja političkih problema.

Za razliku od vremena posle Prvog svetskog rata (u kome je živeo Ejndžel) kad je globalna integracija bila imperativ, rat u Ukrajini dolazi u trenutku kad se svet već (podstaknut pandemijom kovid-19) uveliko udaljava od globalizacije. Lako je razumeti Fridmanov stav kad se posmatra u istorijskom kontekstu. Bila je to decenija svetskog poleta i Fridman je ponesen istorijskim susretom američkog i sovjetskog predsednika Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova, padom Berlinskog zida, ruskom perestrojkom i ubrzanim detantom Vašingtona i Moskve verovao u isceliteljsku moć globalizacije koja je u naredne tri decenije zaista donela mnogo toga dobrog ljudskom rodu. Ali sve ima svoj kraj.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. marta

PLUS Petorica uglednih ekonomista za Nedeljnik o posledicama ruske invazije na Ukrajinu po srpsku privredu

Za Nedeljnik pišu profesori Ljubomir Madžar, Milojko Arsić, Miroljub Labus i Veselin Vukotić, kao i broker Nenad Gujaničić.

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs