Kraj cigareta? Predlog da se svima rođenima posle 2004. zabrani kupovina duvana i stvori generacije bez pušenja na Novom Zelandu

2
Foto: Profimedia

Novi Zeland je najavio paket predloga čiji je cilj zabrana pušenja za sledeću generaciju i približavanje cilju postizanja nepušačke zemlje do 2025. godine.

Planovi uključuju postepeno povećanje zakonski dozvoljenih godina za pušenja, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duvanskih proizvoda svima rođenim posle 2004. godine, čineći pušenje ilegalnim za tu generaciju, prenosi Gardijan.

Takođe se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duvanskim proizvodima, zabrana filtera, postavljanje minimalne cene duvana i ograničavanje lokacija na kojima se može prodavati duvan i cigarete.

Pušenje uzrokuje polovinu autohtonih australijskih smrtnih slučajeva starijih od 45 godina, pokazuje studija , rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja dr Aješa Veral, najavljujući promene. „Oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od duvana, a mi moramo da ubrzamo napredak da bismo mogli da postignemo taj cilj. Kao i obično bez programa za kontrolu duvana nećemo tamo stići.”

Predloge su pozdravile brojne organizacije javnog zdravstva. „Ovaj predlog prevazilazi pomoć ljudima da prekinu“, izjavila je izvršna direktorka Društva za rak Lusi Elvud. Primetila je da je broj maloprodaja duvana četiri puta veći u zajednicama sa niskim prihodima, gde je stopa pušenja bila najveća. „Ove očigledne nepravde su razlog zašto treba da zaštitimo buduće generacije od štete duvana“, rekla je Elvud. „Duvan je najštetniji potrošački proizvod u istoriji i treba ga postupno ukidati.“

2 KOMENTARA

Comments are closed.